Foto: F64

Meklējot papildu risinājumus situācijas uzlabošanai, izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis rosinājis Valsts izglītības attīstības aģentūras Izglītības inovācijas fondu jau šajā vasarā virzīt līdzekļus digitālu mācību materiālu izstrādei, portālu "Delfi" informēja ministrijā.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) konceptuāli atbalsta bērnu lasīšanas programmu, taču ministrijas prioritāte esošajā budžeta situācijā ir finansējuma nodrošināšana mācību grāmatu iegādei skolām. Pēdējo gadu laikā IZM radusi iespēju finansējumu mācību grāmatu iegādei palielināt, taču joprojām tas nav adekvāts.

Tāpēc, lai meklētu papildu risinājumus situācijas uzlabošanai, Ķīlis rosinājis jau šovasar virzīt līdzekļus digitālu mācību materiālu izstrādei. Pēc ministra domām, tas varētu būtu vērā ņemams atvieglojums kā skolotājiem, tā vecākiem. IZM norāda, ka par projektu konkursu, tiklīdz tas būs izziņots, ministrija vēstīs atsevišķi.

IZM ir atsaukusies Kultūras ministrijas aicinājumam deleģēt pārstāvjus bērnu lasītprasmes uzlabošanas programmas stratēģijas izstrādes apspriešanai un kopīgas valsts rīcībpolitikas un finansējuma plānošanai.

IZM izvērtējusi iespēju 2012.gadā finansēt minēto programmu, taču informē, ka no IZM budžeta līdzekļiem vispirms jānodrošina finansējums mācību grāmatu iegādei. Saskaņā ar valsts budžetu, šogad valsts budžeta piešķirtais finansējums uz vienu skolēnu mācību līdzekļu iegādei ir 1,98 lati (kopā 408 112 lati), 2011.gadā tie bija 0,72 lati, savukārt 2010.gadā tikai 0,69 lati.

Mācību grāmatu iegādei skolas finansējumu saņem no valsts budžeta, kā arī no skolas dibinātāja – pašvaldības. Piešķirtais finansējuma apjoms grāmatu un periodisko izdevumu iegādei dažādās pašvaldībās ir atšķirīgs. Tāpēc jau vairākus gadus mācību gada sākumā daudzās skolās mācību līdzekļu iegāde daļēji ir jānodrošina vecākiem, kas nav pieļaujams īpaši pašreizējā sociālekonomiskajā situācijā, tāpēc ir jāmeklē dažādas iespējas, tostarp valsts budžeta finansējuma palielināšana mācību līdzekļu iegādei, lai nodrošinātu Satversmē noteiktās tiesības uz bezmaksas pamatizglītības iegūšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!