Foto: LETA
Izmainītu mācību saturu un procesu ar skolu, vecāku, skolotāju piekrišanu varētu izmēģināt vispirms vairākās pilotskolās, ceturtdien savā videoblogā informēja izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

"To varētu piedāvāt kādām 10 līdz 15 skolām. Piedāvāt pamēģināt, kā tas ir - darboties citādi. Skolām varētu piedāvāt darboties, integrējot priekšmetus, darboties ar citu stundu laiku, citādi organizējot mājasdarbus, citādi organizējot slodzi, un vēlāk to piedāvāt citām skolām kā labu pieredzi. Domāju, ka tas ir ļoti pozitīvs ierosinājums, ko mēs izvērtēsim un tuvākajā laikā piedāvāsim, un aicināsim skolas tām atsaukties," teica ministrs.

Runājot par profesionālo izglītību, ministrs uzsvēra, ka karjeras konsultācijas, kas līdz šim ir bijušas vairāk piesaistītas bezdarbnieku pārkvalifikācijai, ir ļoti nepieciešamas skolēniem, sākot jau no pamatskolas un arī turpmākajās izglītības pakāpēs. Līdz šim nav bijis sistemātiskas profesionālās orientācijas, pašvaldības savu iespēju robežās to ir veikušas, taču skolēniem ir jāstāsta par dažādām profesijām un to iespējām, piebilda Ķīlis.

Ministrs ticies ar Latvijas Rektoru padomes priekšsēdētāju Arvīdu Barševski, un tikšanās laikā panākta vienošanās, ka diskutējot jau tuvāko mēnešu laikā paredzēts vienoties par piedāvājumu augstākās izglītības reformu jomā.

Ķīlis solīja, ka arī turpmāk notiks intensīvas diskusijas piecās darba grupās par izmaiņām izglītības jomā, un ministrija, sadarbojoties ar visām ieinteresētajām pusēm, nākamā gada martā vai aprīlī varētu nākt klajā ar jau pārrunātiem piedāvājumiem par izmaiņām.

"Vēl mēs varētu izstrādāt tehnisko analīzi par finansējuma jautājumiem augstākās izglītības jomā, kas arīdzan tiks piedāvāts kā ziņojums pēc dažiem mēnešiem," sacīja Ķīlis.

Ministrs arī pauda prieku, ka diskusijas par mācību gada pagarināšanu patlaban esot ievirzījušās pareizajā gultnē un jau notiek saturiskas sarunas, un iesaistījušos personu loks liecina, ka diskusija varētu būt auglīga un novest pie pārdomāta lēmuma šajā jautājumā.

Plānotās izmaiņas izglītībā iekļautas valdības rīcības plānā, ko Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) izstrādāja kopā ar sociālajiem partneriem.

Izglītības un zinātnes ministrs par aktualitātēm izglītības jomā regulāri informēs videoblogā, kas tiek publicēts IZM mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!