Foto: LETA

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis pieprasījis līdz 1.jūlijam iesniegt apkopojumu par pēdējo piecu gadu laikā notikušajām mācību līdzekļu iegādēm skolu vajadzībām, lai pārliecinātos, vai mācību līdzekļu tirgū atsevišķiem uzņēmumiem nav dominējošs stāvoklis, portāls "Delfi" uzzināja ministra birojā.

Ministrs pieprasījis norādīt datus par mācību līdzekļu iegādes gadu, izglītības iestādes nosaukumu, finansējuma avotu un apjomu. Tāpat arī prasīts noskaidrot, kādu mācību priekšmetu grāmatas iepirktas un kuru mācību līdzekļu izdevumi iegādāti visbiežāk.

Ministrs vēlas noskaidrot, vai mācību līdzekļu tirgū nevalda monopols vai atsevišķu uzņēmumu dominējošs stāvoklis.

Ministra birojs ir saņēmis vairākas vecāku sūdzības par uzņēmuma "Zvaigzne ABC" cenu politiku un dominējošo stāvokli mācību materiālu tirgū. Sūdzībās vecāki ir norādījuši, ka mācību līdzekļu cenas uzskata par nepamatoti augstām, un pauduši bažas, ka atsevišķi uzņēmēji gūst nepamatoti lielu peļņu no mācību materiālu iegādes, norādīja ministrijā.

Pašlaik skatīšanai valdībā nosūtīts informatīvais ziņojums par mācību literatūras nodrošinājumu vispārējās izglītības iestādēs, kurā norādīts, ka 2007.gadā Konkurences padome pievērsusi uzmanību mācību grāmatu tirgū. Konkurences padomes publiskajā ziņojumā par mācību grāmatu tirgu norādīts, ka "[..] kaut neliela, bet konkurence starp izdevējiem ir iespējama tikai atsevišķos gadījumos, ja attiecīgā priekšmeta un klases grāmatu izdod vismaz divi izdevēji. [..] Atsevišķos gadījumos vispārējās vidējās izglītības jomā attiecīgā priekšmeta grāmatu noteiktai klasei izdod viens izdevējs, līdz ar to atsevišķos konkrētajos tirgos ir izveidojies monopolstāvoklis. [..] Konkurences padomes skatījumā šāda situācija nav pieņemama, jo nepastāv izvēles iespējas un nav aizvietojamības no pieprasījuma puses. [..] Tirgus uzraudzības ietvaros iegūtā informācija liek secināt, ka ir nepieciešams veikt pasākumus, lai veicinātu konkurenci šajā nozarē."

Apgāda "Zvaigzne ABC" vadītāja Vita Kilbloka maija beigās intervijā laikrakstam "Diena" atzinusi, ka Latvijā ir zemākās mācību literatūras cenas Eiropā, taču to iepirkšana gulstas uz vecāku pleciem.

"Problēma ir tā, ka Latvijā skolām mācību grāmatu iegādei tiek atvēlēta niecīga summa. Pagājušajā gadā tas bija nepilns eiro uz bērnu! Igaunijā turpretī šī summa ir 50 eiro uz bērnu pamatskolā un 20 eiro vidusskolā, Lietuvā ir 22 eiro bērnam, bet skola izlemj, cik no šīs naudas atvēlēt tieši grāmatām," intervijā laikrakstam "Diena" paudusi "Zvaigzne ABC" vadītāja.

Ķīlis šonedēļ uzdevis Valsts izglītības un attīstības aģentūrai izsludināt konkursu digitālo mācību līdzekļu un to metu jeb ideju izstrādei. Konkurss ir paredzēts visu skolu skolotājiem, kuriem būs jārod iespēja sadarbībā ar uzņēmējiem īstenot jauno mācības līdzekļu idejas dzīvē.

Iecerēts, ka visi šajā konkursā tapušie mācību līdzekļi būtu publisks īpašums un tie nenonāks kāda viena uzņēmēja autortiesību lokā. Konkursā pieejamā summa būs 300 tūkstoši latu.

Kilbloka intervijā laikrakstam "Diena" atzinusi, ka grāmatu izdevēji par šo ideju uzzinājuši no medijiem, jo ministrs viņus uz sarunām neaicinot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!