Foto: F64

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis atzīst, ka valdība ir "uzmetusi" pašvaldības jautājumā par bērnudārzu rindu samazināšanu un atteikšanos dotēt pirmsskolas iestāžu audzinātāju algas.

Tomēr Ķīlis trešdien, tiekoties ar Latvijas Izglītības darbinieku arodbiedrības (LIZDA) pārstāvjiem, norādīja, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) neatkāpsies no lūguma piešķirt 23 miljonus latu bērnudārzu pedagogu algu dotācijai.

Vienlaikus gan Ķīlis norādīja, ka valdība no šādas iespējas atteikusies, jo pašlaik īsti nav juridisku iespēju fiksēt, ka pašvaldība tos līdzekļus, kas līdz šim bija paredzēti pedagogu algām, novirzīs bērnudārza vietu skaita palielināšanai.

Pašlaik ir arī pašvaldības, kurām nav grūtību nodrošināt savā teritorijā dzīvojošos bērnus ar vietām bērnudārzos, tādēļ finansējums mērķdotācijai problēmu nerisinātu vienlīdz labi visā valstī.

Tomēr, neskatoties uz šiem argumentiem, Ķīlis atzina, ka valdība, šādi rīkojoties, pievīlusi pašvaldības. "Ekspektācijas tika radītas, un šādā veidā tās tiek uzmestas," viņš piebilda.

Savukārt ministra padomnieks Reinis Tukišs aģentūrai BNS norādīja, ka Ķīlis nekādā gadījumā nenorobežojas no valdības pieņemtā lēmuma ‒ tās lēmums bijis koleģiāls, un ministrs ir līdzdarbojies alternatīva risinājuma meklēšanā.

Jau vēstīts, ka valdība mainījusi domas par vienu no demogrāfijas veicināšanas pasākumiem – par labāku atzīts bērna pieskatīšanas pabalsts, nevis algu maksāšana bērnudārzu darbiniekiem no valsts budžeta.

Pabalstam nākamgad no 1.septembra novirzīs 3,8 miljonus latu, algām bērnudārzos finansējums tika lēsts 23 miljonu latu apmērā.

Aprīļa sākumā pēc vētrainām diskusijām Demogrāfisko lietu padomes sēdē amatpersonas paziņoja, ka valsts nākamajā gadā plāno pārņemt pirmsskolas iestāžu pedagogu algu izmaksu, kas varētu prasīt 23 miljonus latu gadā, bet apmaiņā pret to pašvaldībām būs jānodrošina visiem bērniem vieta bērnudārzā.

"Valsts paredz atjaunot dotāciju pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem, kas atbrīvo pašvaldībām līdzekļus problēmas risināšanai. Ietekme uz valsts budžetu tiek prognozēta 23 miljoni latu," par Demogrāfisko lietu padomes lēmumu tolaik informēja premjers.

Dombrovskis trešdien sacīja, ka valdība atbalstījusi Labklājības ministrijas alternatīvo priekšlikumu. "Summa [pieskatīšanas pabalstam] ir mazāka," atzina premjers.

Labklājības ministrija (LM) informē, ka bērnu pieskatīšanas pabalstu iecerēts ieviest no nākamā gada 1.septembra un tam būs nepieciešami 3,83 miljoni latu.

Pabalsts varētu būt 50 latu mēnesī jeb 600 latu gadā. Labklājības ministre Ilze Viņķele aģentūrai BNS iepriekš pastāstīja, ka pieskatīšanas pabalsts būs domāts par bērniem no gada līdz divu gadu vecumam, ja bērns netiek laists bērnudārzā vai arī viņam pirmsskolas iestādē nav atradusies vieta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!