Foto: LETA
Nepieciešama pastāvīga sadarbība un regulārs dialogs, lai stiprinātu koledžu lomu un nozīmi izglītībā, kā arī lai kopīgiem spēkiem izvērtētu un ieviestu nepieciešamās pārmaiņas izglītības kvalitātes, resursu efektivitātes un starptautiskās konkurētspējas uzlabošanā, tā tikšanās laikā trešdien vienojās izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis un Latvijas Koledžu asociācijas (LKA) pārstāvji.

Ministrs tikšanās laikā paudis atbalstu LKA pārstāvju aicinājumam "nelāpīt" pašreizējo Augstākās izglītības likumu, bet izstrādāt konceptuāli jaunu, kurā skaidri būtu definēta koledžu atšķirīgā loma salīdzinājumā ar augstskolām, kā arī nākamajā struktūrfondu programmēšanas periodā izvērtēt iespēju nodalīt projektu atlasi koledžām kā pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības iestādēm atsevišķi, lai tās varētu konkurēt par ES finansējuma saņemšanu savā starpā, nevis ar augstskolām.

"Koledžu loma no valsts puses ilgstoši ir bijusi nenovērtēta. Plānoto augstākās izglītības reformu kontekstā ir iespējams stiprināt koledžu lomu un nozīmi, kas īpaši izceļama reģionālā skatījumā, jo tās ir orientētas uz vietējo cilvēku izglītības vajadzību un darba tirgus pieprasījuma nodrošināšanu," tā tikšanās laikā uzsvēris Ķīlis.

Ministrs apliecināja, ka pašlaik notiekošais augstākās izglītības programmu izvērtējums ir nozīmīgs solis studiju programmu vērtēšanas un akreditācijas procesu pilnveidē, lai savukārt nodrošinātu kvalitatīvu studiju virzienu īstenošanu tajās augstākās izglītības iestādēs, kam ir atbilstoša kapacitāte un kvalitāte, tādējādi stiprinot augstākās izglītības starptautisko konkurētspēju.

Tāpat Ķīlis aktualizēja arī studiju valodas jautājuma risinājuma nepieciešamību augstākajā izglītībā, uzsverot, ka starptautiskās mobilitātes princips visos izglītības līmeņos ir definēts novembrī Eiropas Komisijas paziņojumā par pašreizējās Mūžizglītības programmas turpinājumu programmā "Erasmus visiem" jeb "Erasmus for all".

Savukārt Latvijas Koledžu asociācijas valdes priekšsēdētājs Jānis Rozenblats pēc tikšanās uzsvēris, ka asociācijas pārstāvji ir ļoti apmierināti ar šodienas atklāto diskusiju ar ministru. "Esam gatavi sadarbībai, noteikti iesaistīsimies stratēģijas izstrādē par koledžu darbību nākotnē. Tuvākajā laikā piedāvāsim sadarbības laika un ekspertu deleģējuma priekšlikumus," teica Rozenblats.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!