Foto: LETA

Valsts līdz šim ķīmijterapijai paredzētos medikamentus kompensējusi izšķērdīgi, nevērtējot, cik liels daudzums nepieciešams katram pacientam, portālam "Delfi" teica veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS).

Vērtējot to, kā veiksmīgāk īstenot "zaļā koridora" principu (pacientiem, kuriem izmeklējuma rezultātā ir aizdomas ar onkoloģisko saslimšanu, papildu izmeklējumi tiek nodrošināti ārpus rindas), ministrs skaidroja, ka situāciju varētu būtiski uzlabot, ja jomai tiktu piešķirts papildu finansējums.

"Taču tuvākajā laikā mums neviens to nedos," atzina Belēvičs, norādot, ka papildu līdzekļus plānots rast sistēmas iekšienē - onkoloģijai atvēlētajā naudā.

"Līdz šim valsts ir ārkārtīgi izšķērdīgi piegājusi ķīmijterapijai paredzēto dārgo medikamentu kompensēšanā, kompensējot uz katru pacientu pilnus iepakojumus, lai arī, atnākot uz ķīmijterapiju, ļoti bieži tiek izmantota tikai neliela daļa no iepakojuma un pārējais tiek izmests ārā," viņš sacīja.

Pēc Belēviča teiktā, šie medikamenti būtu jākompensē nevis par katru iepakojumu, bet par miligramiem, cik katram pacientam tiek izmantots.

"Vai nu onkoloģiskajos centros vai slimnīcu aptiekās būtu jāizveido ražotne, kas ļautu šos preparātus šķaidīt un sagatavot ievadīšanai vajadzīgajā devā," piebilda Belēvičs.

Plānots arī apspriest iespēju izsludināt konkursu privātajiem komersantiem, kas būtu ar mieru šādas ražotnes izveidot.  "Faktiski tā ir neliela zāļu ražošanas rūpnīca," minēja Belēvičs. Viņa ieskatā šādi iespējams iegūt papildu līdzekļus vairāku miljonu eiro apmērā, ko novirzīt  rindu mazināšanai  - zaļā koridora attīstībai.

Konkrētus skaitļus Belēvičs gan  vēl nesauc, norādot, ka Nacionālais veselības dienests veic aprēķinus par plānotajām reformām. "Tie ir miljoni," teica ministrs.

Jau vēstīts, ka Belēvičs uzdevis Veselības ministrijas valsts sekretārei Solvitai Zvidriņai kopīgi ar nozares speciālistiem darba grupā izvērtēt veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību onkoloģiskajiem pacientiem, ņemot vērā gaidīšanas rindas uz valsts apmaksātiem diagnostiskajiem izmeklējumiem, ārstu speciālistu konsultācijām, kā arī ārstēšanu.

Belēvičs iepriekš atzina, ka nepieciešams steidzams risinājums onkoloģisko izmeklējumu un ārstēšanas pieejamībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!