Foto: LETA
"Ķīmiskās vielas noliktavā Purvciemā glabātas pārtikas citronskābes ražošanai," rakstveidā LTV raidījumam "Panorāma" atbildējuši uzņēmuma "Biolars" pārstāvji. Šī uzņēmuma teritorijā piektdien, 25. novembrī, tika atrasts ievērojams daudzums dažādu, nepiemēroti glabātu ķimikāliju. No plašākas intervijas klātienē "Biolars" pārstāvji atteikušies.

Kā raksta uzņēmuma pārstāvji, neviena no atrastajām vielām netiek klasificēta kā toksiska un ir mantojums no Valsts bioķīmisko preparātu eksperimentālās rūpnīcas, ko "Biolars" ieguva privatizācijas ceļā. Tās esot bijušas sagatavotas transportēšanai uz Olaini.

Latvijas Gāzes inspektori, kuri nejauši atklājuši ķimikāliju krājumus, apgalvo, ka uz daudziem iepakojumiem bijis uzraksts krievu valodā – inde. Turklāt bārija hidroksīds, kas atradies daļā mucu zem klajas debess, reaģē ar ūdeni.

"Sprādzienbīstams tas nav, taču tiešā saskarē ar ūdeni tas var izraisīt ļoti spēcīgus apdegumus," skaidro Maruta Bukleviča, Valsts vides dienesta inspektore.

Jau ziņots, ka kopš piektdienas teritorija tiek apsargāta, tajā strādā Valsts vides dienesta speciālisti, tāpat pārbaudi veikuši Radiācijas drošības centra darbinieki.

Ķīmisko vielu teritorijā konstatējuši "Latvijas Gāzes" darbinieki, kuri šajā teritorijā bija atklājuši nelikumīgu gāzes pieslēgšanu.

Jau vēstīts, ka Rīgā, Ūnijas ielā, uzņēmumam "Biolars" piederošā īpašumā piektdien, 25. novembrī, atklāts liels daudzums bīstamu ķīmisku vielu. VVD tika saņemta informācija, ka Ūnijas ielā 11b dažādos iepakojumos lielā daudzumā atrodas ķīmiskas vielas, tostarp bārija hidroksīds. Ūnijas iela 11 ir izbijusi rūpnieciska teritorija, kur tagad iekārtotas daudzu uzņēmumu telpas.

Olaines ķīmiskā rūpnīca "Biolars" specializējas uz eksperimentālām izstrādēm ķīmijas jomā, tehnoloģiski sarežģītu ķīmisko produktu ražošanu, laku un krāsu rūpniecības pusproduktiem, kā arī ražo gatavus laku un krāsu izstrādājumus, celtniecības, auto un sadzīves ķīmiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!