Foto: LETA
Ķīnas vēstniecība Latvijā par nepieņemamiem uzskata vairāku Latvijas sabiedrisko darbinieku paziņojumus un piezīmes par it kā Ķīnā notiekošo agresiju pret tibetiešiem, informēja vēstniecībā.

"Mēs esam ievērojuši, ka vairāki Latvijas sabiedriskie darbinieki izplatījuši bezatbildīgus paziņojumus vai piezīmes, nepārbaudot faktus par incidentiem, un norādījuši ar pirkstu uz Ķīnas valdības reliģisko un etnisko politiku." Ķīnas vēstniecība šādus paziņojumus uzskata par nepieņemamiem.

Vēstniecība norāda, ka pēdējo divu mēnešu laikā tibetiešu apdzīvotajās teritorijās Ķīnā bijuši atsevišķi gadījumi, kad tibetiešu budistu mūki un ticīgie pašuzupurējušies. "Šie gadījumi ir necilvēcīgi un pretrunā ar budistu mācību. Jaunie tibetieši ir nevainīgi. Ķīnas tauta un valdība ir dziļi norūpējusies par viņu uzvedību."

Ķīnas pārstāvji Latvijā norāda, ka visi šie starpgadījumi nepārprotami notiek "uz Dalailamas kliķes intrigu un provokāciju fona". "Kā viens no tibetiešu budisma garīgajiem līderiem Dalailama ne tikai neaptur pašuzupurēšanos, kas ir pretrunā ar tibetiešu budisma reliģisko doktrīnu un humānismu, bet arī iedrošina un atbalsta šādu darbību," norāda vēstniecība.

Vēstniecība uzsver, ka tibetiešu apdzīvotās teritorijas ir neatņemama Ķīnas sastāvdaļa. "Ķīnas tauta un valdība nekad neļaus nevienam spēkam vai personai atdalīt Tibetu no Ķīnas!"

Saeimā izveidotā deputātu grupa Tibetas atbalstam, kuru vada deputāts Dāvis Stalts (VL-TB/LNNK), pieņēmusi paziņojumu saistībā ar situāciju Tibetā, kurā nosoda Ķīnas agresiju pret tibetiešiem.

Paziņojums nosūtīts Dalailamas oficiālajam pārstāvim Baltijas valstīs Samdupam un Ķīnas vēstniekam Latvijā.

Paziņojumā pausts nosodījums Ķīnas agresijai pret tibetiešiem, kas pārkāpjot jebkuras robežas un raisot vēl nebijušu protestu vilni Tibetas mūku vidū. Tādējādi vairāki mūki beiguši dzīvi pašsadedzinoties, savukārt miermīlīgie protesti pārtraukti, Ķīnas drošības spēkiem atklājot uz tiem uguni. Šādu faktu kopums rāda visai dramatisku ainu, kuru Rietumvalstis nepiedodami ignorē un ekonomiskā izdevīguma vārdā noklusē, norāda Stalts.

"Manuprāt, turpmāk šāda klusēšana nav pieļaujama un tā ir absolūta Rietumu demokrātisko vērtību nodošana. Rietumvalstis līdzīgu cilvēktiesību pārkāpumu gadījumos Tuvajos Austrumos vai Āfrikā iejaucas pat ar militāru spēku, bet Tibetas gadījumā netiek izdarīts pat ne vismazākais diplomātiskais spiediens," sašutumu pauda deputāts.

Stalts atzīmēja, ka rietumvalstu rīcībā ir dažādi politiskie un ekonomiskie instrumenti, kā likt tādām valstīm kā Ķīna ievērot elementāru cieņu pret vispāratzītām cilvēktiesību normām, kuras jau 1948.gadā apstiprinātas ANO pieņemtajā Vispārējā cilvēktiesību deklarācijā un daudzos citos starptautiski atzītos dokumentos.
"Uzskatu par savu uzdevumu mudināt Eiropas valstu un ASV diplomātus asāk iestāties pret ieilgušo genocīdu, kas vērsts pret Tibetas tautu un tās garīgajiem līderiem," pauda politiķis.

Ārlietu ministrijas preses sekretārs Jānis Sīlis iepriekš sacīja, ka parlamentārieši ir tiesīgi veidot deputātu grupas un pieņemt paziņojumus atbilstoši saviem uzskatiem, bet Latvijas oficiālā pozīcija par Ķīnas teritoriālo nedalāmību paliek nemainīga.

Vienlaikus Latvija kā Eiropas Savienības dalībvalsts pievienojas Briseles demaršam Tibetas jautājumā, paužot bažas par tur notiekošo, kā arī Latvija apsveiktu, ja Ķīnai veidotos dialogs ar tibetiešiem.

Kā ziņots, pagājušā gada nogalē Saeimā tika izveidota deputātu grupa Tibetas atbalstam. Par grupas priekšsēdētāju ievēlēja deputātu Staltu, bet par viņa vietnieci - deputāti Ingunu Rībenu (V).

Pēc ievēlēšanas grupas vadītāja amatā Stalts pastāstīja, ka galvenais veicamais darbs būšot gatavošanās iespējamai Dalailamas vizītei Latvijā 2013.gadā.

Deputātu grupa Tibetas atbalstam bija izveidota arī 9. un 10.Saeimā un ar dažādām aktivitātēm pauda atbalstu šai zemei. Iepriekšējā parlamenta laikā grupu vadīja deputāts Visvaldis Lācis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!