Foto: DELFI

Rīgas domes opozīcijas deputāts Vilnis Ķirsis (V) vērsies Ģenerālprokuratūrā, lūdzot izvērtēt varas partijām pietuvinātu personu nodarbināšanu pašvaldības SIA "Rīgas satiksme", kā arī pēc būtības vērtēt mēra Nila Ušakova (S) atbildību par uzņēmuma finanšu situāciju, portālu "Delfi" informēja "Vienotības" Rīgas domes frakcijas konsultants Edmunds Jurēvics.

"Rīgas mērs Ušakovs kā "Rīgas satiksmes" kapitāldaļu turētājs nevarēja nezināt par uzņēmumā notiekošo, jo pats šo nesaimniecisko un korumpēto sistēmu ir izveidojis un piesedzis, tāpēc ir tieši un personīgi atbildīgs par notikušo," savu soli komentēja Ķirsis.

"Ušakovam ir jāatbild ne tikai politiski, bet arī likuma priekšā par to, ka "Rīgas satiksme" gadiem tika izmantota par partiju "Saskaņa" un "Gods kalpot Rīgai" deputātu un pietuvināto personu "barotavu", kur – šķiet, līdzīgi kā uzņēmumā "Rīgas namu pārvaldnieks" – desmitiem cilvēku ir nodarbināti fiktīvi un par nekā nedarīšanu algās saņēmuši desmitiem tūkstošus eiro. Manuprāt, Ušakova vieta ir cietumā, nevis Eiropas Parlamentā," piebilda opozicionārs

Pirmdien, 11. martā, Ģenerālprokuratūrai nosūtītajā vēstulē Ķirsis aicina izvērtēt "Rīgas satiksmes" vadības rīcības atbilstību vairākiem Krimināllikuma pantiem par krāpšanu un viltošanu, vērtēt Rīgas mēra Ušakova darbību, proti, vai tajā nav saskatāma dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana personiskos nolūkos un amatpersonas bezdarbība, kas radījusi būtisku kaitējumu.

Tāpat Ķirsis lūdz Ģenerālprokuratūru vērtēt, vai situācijā ar vairāku desmitu personu, iespējams, fiktīvu nodarbinātību nav saskatāmi likuma pārkāpumi par politiskās partijas vai to apvienības nelikumīgu finansēšanu.

Ziņots, ka "Rīgas satiksmē" par konsultantiem strādājušas 46 ar partijām "Saskaņa" un "Gods kalpot Rīgai" saistītas personas, kurām uzdotie darbi izskatās piemeklēti, vēstīja raidījums "Nekā personīga".

Konsultācijas dažādos jautājumos, piemēram, par "Rīgas satiksmes" darbinieku veselības uzlabošanu snieguši ne vien četri pašreizējie Rīgas domes deputāti Sandris Bergmanis, Viktors Paškovs, Igors Kuzmuks, Jefimijs Klementjevs, bet arī kādreizējais parlamentārietis Aleksandrs Sakovskis un eksdeputāts no Rīgas domes Nikolajs Zaharovs, kurš par konsultācijām alternatīvās degvielas ieviešanā mēnesī saņēmis trīs tūkstošus eiro.

Jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas sācis kriminālprocesu saistībā ar trim "Rīgas satiksmes" veiktajiem iepirkumiem. Tiek izmeklēta amatpersonu kukuļošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!