Foto: LETA

Strīdā par dzimumu līdztiesības mācību grāmatām bērnudārziem, kuru dēļ vairākas nevalstiskās organizācijas pieprasa labklājības ministres Ilzes Viņķeles (V ) demisiju, iesaistījās arī Nacionālās apvienība (NA), ierosinot neviennozīmīgi vērtēto grāmatu saturu vētīt Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas sēdē.

NA līdzpriekšsēdētāji Raivis Dzintars un Gaidis Bērziņš uzskata, ka būtu bezatbildīgi bērnudārzos ieviest mācību līdzekļus, kamēr jautājums nav vispusīgi apspriests ekspertu lokā un tik liela sabiedrības daļa pret grāmatām iebilst, teikts apvienības paziņojumā medijiem.

Jautājumu par grāmatu "Diena, kad Rūta bija Rihards" un „Diena, kad Kārlis bija Karlīna" piemērotību mācību procesam un bērnu interesēm ierosināts iekļaut Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas sēdes darba kārtībā.

Paziņojumā presei deputāti norāda, ka viņu pārstāvētā NA šādi rosinājusi diskusiju par abām grāmatām. NA pārstāvji uzsver, ka apvienība "atbalsta dzimumu līdztiesības mērķi un uzskata, ka iejūtības veicināšana ir vienmēr atbalstāms uzdevums".

Tomēr "metodes, kādas pirmskolas izglītības iestādēm tiek rekomendētas, lai šo uzdevumu sasniegtu, šķiet neadekvātas," norāda NA pārstāvji.

Tāpat NA izmanto iespēju pateikties „aktīvajiem Latvijas pilsoņiem, kas izrādījuši ieinteresētību un aktivitāti, iestājoties par izglītojamo bērnu un sabiedrības interesēm", taču aicina Labklājības, kā arī Izglītības un zinātnes ministriju "lielāku vērību pievērst tam, lai izglītības procesā popularizētu ģimenes vērtības un tradicionālo kultūru. Tieši šis virziens no valsts puses ir atbalstīts nepietiekoši un uzskatāms par izglītības sistēmas vienu no būtiskākajām misijām".

Tāpat NA izmanto iespēju pateikties 'aktīvajiem Latvijas pilsoņiem, kas izrādījuši ieinteresētību un aktivitāti, iestājoties par izglītojamo bērnu un sabiedrības interesēm", taču aicina Labklājības, kā arī Izglītības un zinātnes ministriju "lielāku vērību pievērst tam, lai izglītības procesā popularizētu ģimenes vērtības un tradicionālo kultūru. Tieši šis virziens no valsts puses ir atbalstīts nepietiekoši un uzskatāms par izglītības sistēmas vienu no būtiskākajām misijām".

Jau vēstīts, ka saistībā ar divām bērniem paredzētajām grāmatām - "Diena, kad Kārlis bija Karlīna" un "Diena, kad Rūta bija Rihards" - vairāk nekā 50 nevalstiskās organizācijas valsts augstākajām amatpersonām prasa labklājības ministres demisiju, lūdz nekavējoties aizliegt abu šo grāmatu izplatīšanu un pasniegšanu bērniem, aizliegt metodisko materiālu pedagogiem "Bērnudārzi, kuros ir vieta PepijPrinčiem un PirātPrincesēm" un saukt pie atbildības visas amatpersonas, kuras "piedalījušās šī prettiesiskā materiāla sagatavošanā un izplatīšanā".

Savukārt labklājības ministre Ilze Viņķele (V) nevalstisko organizāciju sašutumu par bērnudārziem dāvinātajām dzimumu izglītības grāmatām uzskata par padomju laiku un viduslaiku kombināciju un uzsver, ka LM savu kursu nemainīs un turpinās sabiedrības izglītošanu par dzimumu līdztiesības jautājumiem.

Nevalstiskās organizācijas uzskata, ka grāmatu publicēšana un izplatīšana pārkāpj Latvijas tiesību aktus un apdraud valsts pamatus - ģimeni kā īpašo sievietes un vīrieša savienību, kā arī bērna tiesības uz savu tradicionālo un garīgajās vērtībās skaidri balstīto identitāti.

Savukārt, Viņķele portālam "Delfi" sacīja, ka nevalstisko organizāciju iebildumi un viņas demisijas pieprasījums šo grāmatu dēļ atgādina "padomju laikus kombinētus ar viduslaikiem". Padomju laikos mēdza izteikt "viedokli par grāmatu, kas nav redzēta, interpretējot nosaukumu ar emocionāli lādētajiem apzīmējumiem", bet viduslaikus situācija atgādina tāpēc, ka grāmatas prezentācijā "bija viens solis līdz vardarbībai un grāmatu dedzināšanai", skaidroja ministre.

Par ķīviņu priekšmetu kļuvušās grāmatas paredzētas pirmsskolas vecuma bērniem diskusiju veicināšanai par zēnu un meiteņu lomām. Grāmatu veidotāji uzskata, ka kopīga grāmatas lasīšana bērnudārzā palīdzēs veidot viedokli par dzimumlīdztiesības jautājumiem, piemēram, vai meitenēm spēlēt futbolu ir pieņemami, vai puišiem, kuri vēlētos paspēlēties ar lellēm, par to būtu jākautrējas, vai visām meitenēm patīk rozā drēbes, bet puikām - tumšas, un vēl daudziem citiem jautājumiem.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!