Foto: Shutterstock
Demisionējušā izglītības un zinātnes ministrs Roberta Ķīļa laikā uzsāktā dienesta pārbaude pret ierēdņiem, kas grozījumos Augstskolu likumā iekļāvuši normu, ka svešvalodās var īstenot studiju programmas bakalaura studiju līmenī, noslēgusies, un vainīgo nav izdevies atrast.

Kā atklāja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāre Sanda Liepiņa, veiktā dienesta pārbaude ir noslēgusies un tajā tika izdarīti secinājumi par darba organizācijas problēmām Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamentā.

Vaicāta, vai tajā tika konstatēts kāds vainīgais vai kāda apzināta rīcība, viņa norādīja, ka nekas tāds dienesta pārbaudes laikā netika konstatēts.

Jau vēstīts, ka likuma grozījumu projektā, nesaskaņojot ar ministra biroju, tika iekļauts punkts, kas paredz, ka studiju programmu, kura atbilst Latvijas izglītības klasifikācijā noteiktajam Eiropas kvalifikāciju ietvarstruktūras 6., 7. un 8.līmenim, var īstenot svešvalodā, kura nav Eiropas Savienības oficiālā valoda, ja tāda pati pēc satura studiju programma šajā augstskolā vai koledžā tiek īstenota valsts valodā. Tādējādi tas nozīmēja, ka valsts augstskolās pieļaujamas bakalaura studijas krievu valodā.

Šie izsludinātie grozījumi gan vēlāk tika atsaukti un izsludināti no jauna precizētā redakcijā, kas paredz plašāku Eiropas Savienības (ES) valodu lietojumu valsts dibināto augstskolu un koledžu īstenotajās studiju programmās.

Sagatavotie grozījumi Augstskolu likumā paredz plašāku Eiropas Savienības valodu lietojumu valsts dibināto augstskolu un koledžu īstenotajās studiju programmās, tādējādi veicinot Latvijas augstākās izglītības konkurētspēju un studējošo mobilitāti Eiropas augstākās izglītības telpā.

IZM norāda, ka likumprojektā ir precizēts svešvalodu lietojums valsts dibinātajās augstskolās un koledžās. Grozījumi plāno noteikt, ka svešvalodā, kas nav ES oficiālā valoda, augstskola studiju programmas var īstenot tikai tad, ja studiju programma iekļauta izglītības programmu grupās - valodu un kultūras studijas, valodu programmas. Par studiju programmas atbilstību izglītības programmu grupām lemj licencēšanas komisija. Visos pārējos likumā noteiktajos gadījumos valsts dibinātajās augstskolās un koledžās studiju programmu īstenošanā atļauts lietot kādu no ES oficiālajām valodām.

Likumprojekts papildināts arī ar normu par studiju vietu finansēšanu no valsts budžeta līdzekļiem. Plānots noteikt, ka no valsts budžeta līdzekļiem finansē tikai tās studiju programmas, kuras īsteno valsts valodā, kā arī kādā no oficiālajām ES valodām gadījumos, kas noteikti Augstskolu likumā.

Tāpat vēstīts, ka Vjačeslavs Dombrovskis (RP) mēģinās pārliecināt koalīcijas partnerus par atbalstu grozījumiem Augstskolu likumā, tomēr bez partneru atbalsta šis likumprojekts netiks virzīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!