Foto: F64

Apvienībai "Saskaņas centrs" par Valsts prezidenta Andra Bērziņa atbalstīto Labās gribas manifestu "viss ir skaidrs" - to neesot ko parakstīt, bet jāsāk rīkoties saskaņā ar to, portālam "Delfi" sacīja Saeimas vicespīkers un SC pārstāvis Andrejs Klementjevs.

Klementjevs atzina, ka ir ļoti labi, ka aktīvi un sabiedrībā pazīstami cilvēki paraksta šādu manifestu, jo "skaidrs, ka šodien mūsu diskusijas parlamentā ir aizgājušas destrukcijā, bet tām būtu jākļūst produktīvām". Viņaprāt, šobrīd politiķi nemaz nemēģina sadzirdēt viens otru, bet tikai "nolasa savu sakāmo no lapas", un konflikts saistībā ar "valodas referendumu" ir izcēlies "tīri politiskas negribēšanas dzirdēt vienam otru dēļ". "Vieni tēloja, ka integrēja tautu, savukārt otri centās nerunāt par sāpīgajiem jautājumiem," sacīja Saeimas vicespīkers.

Klementjevs pauda uzskatu, ka pēc referenduma politiķiem būtu jānāk kopā ar "jaunu plānu", jo pēc tā ir pieprasījums no sabiedrības. Viņš uzsvēra, ka "mums viss skaidrs, mēs esam gatavi rīkoties pēc šī manifesta – nav ko parakstīt, vajag izpildīt". Piemēram, ja viens no jautājumiem, ko mēģināts risināt ar manifestu, ir minoritāšu jautājums, tad to ir jārisina, sacīja Saeimas deputāts.

Politiķis arī norādīja – ja citiem politiķiem ir grūti pieņemt SC pozīciju, tad "kompromisa variants" būtu ieklausīšanas starptautisku organizāciju rekomendācijās. Kā piemēru Klementjevs minēja Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) rekomendāciju ļaut nepilsoņiem piedalīties pašvaldību vēlēšanās.

Jau ziņots, ka kopš otrdienas Rīgas pilī ikviens Latvijas iedzīvotājs var parakstīt Labās gribas manifestu, kas izstrādāts, balsoties uz mācītāja Jura Rubeņa tēzēm par morālo izlīgumu sabiedrībā, kas izskanēja Valsts prezidenta rīkotajā diskusijā pagājušajā nedēļā. Dokumentu pirmajā dienā parakstīja pats Valsts prezidents un vairāki sabiedrībā pazīstami politikas, kultūras, zinātnes un citu nozaru pārstāvji.

No koalīcijā esošajām partijām manifestu parakstījuši Zatlera Reformu partijas pārstāvji, savukārt nacionālās apvienības VL-TB/LNNK līderis Raivis Dzintars atzinis, ka dokuments un tajā ietvertais aicinājums viņam esot neskaidrs. Partijas "Vienotība" līderi premjers Valdis Dombrovskis un Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa par prezidenta atbalstīto iniciatīvu izteikušies atturīgi – premjers norādīja, ka šajā pirmsreferenduma laikā ir gana daudz dažādu aicinājumu, savukārt Āboltiņa sacīja, ka viņai neesot bijis laika iepazīties ar šo dokumentu un pārrunāt to ar prezidentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!