Foto: DELFI

Kādreizējās Latvijas PSR Valsts drošības komitejas (VDK) darbinieku telefonu grāmatas, ārštata operatīvo darbinieku uzskaites kartotēka, aģentūras statistiskā un alfabētiskā kartotēka – tie būs vieni no šogad pirmajiem publicētajiem "čekas maisu" dokumentiem. Lai ar dokumentiem varētu iepazīties, būs jāreģistrējas Latvijas Nacionālā arhīva mājaslapā, paredz nesen atbalstu guvušie Ministru kabineta (MK) noteikumi. Tieši šī kārtība darīja bažīgu Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītāju Artusu Kaimiņu ("KPV LV"), kurš uzskata, ka MK noteikumi ir pretrunā ar Saeimas iepriekš lemto.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti trešdien pulcējās uz sēdi, lai spriestu par Saeimā pieņemto likuma grozījumu, kas paredz, ka VDK dokumentiem jābūt publiski pieejamiem, izpildes gaitu.

12. Saeima pēc ilgām diskusijām nolēma, ka VDK dokumentiem jābūt publiski pieejamiem, un MK tika deleģēts uzdevums noteikt piekļuves kārtību Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) tīmekļa vietnē publicētajiem datiem. Jau iepriekš Kaimiņš vērsa uzmanību uz to, ka sākotnējā Saeimas iecere nesaskan ar MK noteikumiem, kuros paredzēta personas reģistrēšanās, lai piekļūtu publicētajiem dokumentiem.

Komisijas sēdē piedalījās pārstāvji no LNA, Latvijas Valsts arhīva, Satversmes aizsardzības biroja, Kultūras ministrijas, Datu valsts inspekcijas un citām institūcijām.

Sēdes sākumā komisijas vadītājs Kaimiņš uzsvēra, ka nesen apstiprinātie MK noteikumi ir pretrunā ar Saeimā iepriekš lemto. "Saeima lēma – maisam gals ir vaļā," turpināja Kaimiņš, bet "Ministru kabinets lemj pilnīgi ačgārni."

Politiķis pauda, ka līdz ar noteikumiem, kas paredz dokumentu lūkotājiem reģistrēties, tiek maksimāli apgrūtinātā piekļuve VDK dokumentiem. "Lēmējvara ir lēmusi vienu, izpildvara izdara visu citādāk," uzsvēra politiķis.

Sēdē Kaimiņa sašutumu steidza kliedēt dažādu institūciju pārstāvji. Kultūras ministrijas pārstāve sacīja, ka pretrunas nav, jo Saeimas iepriekš pieņemtajos likuma "Par bijušās VDK dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu" grozījumos tika noteikts, ka MK nosaka kārtību, kādā šie dokumenti tiek publiskoti. Arī citu institūciju pārstāvji steidza mierināt deputātu, ka reģistrēties, lai aplūkotu VDK dokumentus, varēs ikviens.

Arī komisijas deputāts Andrejs Judins (JV) atzina, ka noteiktā reģistrācija ir samērīga prasība. Viņš skaidroja, ka reģistrāciju var padarīt par nesamērīgu, taču šajā gadījumā tas nav izdarīts. Vienlaikus Judins atzina, ka ir nepieciešams skaidrot, kā pētnieki varēs izmantot šos dokumentus.

Pēc sēdes komisijas vadītājs Kaimiņš atzina, ka sēdes laikā viņa bažas tikušas kliedētas.

Ziņots, ka bijušās VDK dokumenti jeb tā dēvētie "čekas maisi" internetā tiks publicēti ceturtdien, 20. decembrī, apstiprināja LNA.

Jau vēstīts, ka oktobra sākumā pēdējā 12. Saeimas sēdē deputāti atbalstīja likuma grozījumus, kas paredz Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) tīmekļvietnē jau šogad publicēt vairākus bijušās VDK dokumentus jeb "čekas maisu" saturu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!