Foto: LETA

Ministru kabinets otrdien, 14. februārī, lēma Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) valsts sekretāres amatā iecelt līdzšinējo Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāra vietnieci enerģētikas jautājumos Līgu Kurevsku.

KEM informē, ka Kurevskas iegūtā profesionālā kvalifikācija ekonomikas, biznesa vadības un enerģētikas jomās, darba pieredze vadošos amatos enerģētikas jautājumos, tai skaitā EM valsts sekretāra vietnieka enerģētikas jautājumos amatā, ir atbilstoša, lai sekmīgi pildītu KEM valsts sekretāra amata pienākumus, nodrošinot civildienesta uzdevumu efektīvu izpildi un ierēdņa kvalifikācijas izaugsmes veicināšanu.

Kurevska iepriekš bijusi arī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas Enerģētikas departamenta direktore.

KEM izveidots valsts sekretāra amats, lai nodrošinātu "kvalitatīvu ministrijas funkciju īstenošanu klimata un enerģētikas politikas izstrādes un īstenošanas jomās".

Lai nodrošinātu labu pārvaldību un KEM uzdevumu efektīvu izpildi, tika pieņemts lēmums pārcelt vakantajā valsts sekretāra amatā EM valsts sekretāra vietnieci enerģētikas jautājumos Kurevsku.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka KEM parlamentārā sekretāra amatam izraudzīts 14. Saeimā neievēlētais Kārlis Šadurskis (JV).

Jau vēstīts, ka ar valdības lēmumu šā gada 1. janvārī darbu sāka jauna - Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) – Raimonda Čudara (JV) vadībā.

Jaunā ministrija tika veidota, apvienojot EM un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) departamentus.

KEM funkcijās ietilpst izstrādāt klimata un enerģētikas politiku, organizēt un koordinēt politikas īstenošanu.

Tāpat KEM uzdevumi ir izstrādāt un pārraudzīt attīstības plānošanas dokumentu ieviešanu, nodrošināt ārvalstu un citu finanšu instrumentu finansēto klimata un enerģētikas projektu plānošanu, vērtēšanu, ieviešanu, uzraudzību un kontroli, kā arī veicināt pasākumu integrēšanu citu nozaru attīstības plānošanas dokumentos un normatīvajos aktos, kas vērsti uz klimata politikas un enerģētikas politikas mērķu sasniegšanu.

Starp KEM uzdevumiem arī ietverti organizēt un koordinēt normatīvo aktu īstenošanu, izstrādāt ieteikumus un vadlīnijas, koordinēt starptautisko līgumu un konvenciju īstenošanu, koordinēt Latvijas dalību Eiropas Savienības emisijas kvotu tirdzniecības sistēmā, kā arī nodrošināt Latvijas siltumnīcefekta gāzu emisiju un piesaistes inventarizāciju, prognožu sagatavošanu un iesniegšanu.

KEM arī jākoordinē siltumnīcefekta gāzu emisiju un piesaistes mērķu izpildes sasniegšanas uzraudzība, jāplāno ar enerģētikas krīzes novēršanu saistītos pasākumus un jānodrošina to vadība, tāpat ministrijai būs jāizstrādā un jāaktualizē klimatneitralitātes stratēģija, šī politikas reglamentējošie tiesību akti.

Ministrija ir arī valsts kapitāla daļu turētāja SIA "Vides investīciju fonds".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!