Foto: AFP/Scanpix
ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone ceturtdien sarunā ar Latvijas ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču aicinājusi Latviju pakāpeniski atjaunot nepieciešamo aizsardzības izdevumu līmeni, portālu "Delfi" informēja Ārlietu ministrijā.

Rinkēvičs ar Klintoni tikās Briselē notiekošās NATO ārlietu ministru apspriedes laikā.

Latvijas ārlietu ministrs pateicās ASV valsts sekretārei par ASV konsekvento atbalstu visās jomās, īpaši Latvijas neatkarības un drošības stiprināšanā. "Mēs lepojamies ar teicamajām attiecībām ar ASV un turpināsim tās padziļināt, tostarp, arī ekonomiskās sadarbības jomā. Latvija ir ieinteresēta ASV atbalstā enerģētiskās drošības un avotu diversifikācijas stiprināšanā", uzsvēra Rinkēvičs.

Abu valstu amatpersonas pārrunāja gatavošanos NATO Čikāgas samitam 2012.gada maijā. Rinkēvičs un Klintone bija vienisprātis, kas Alianses nodrošinātā Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšana ir lielisks gudrās aizsardzības (smart defence) piemērs, kas ļauj racionāli izmantot NATO dalībvalstu resursus un spējas. Vienlaikus ASV Valsts sekretāre aicināja Latviju strādāt pie tā, lai pakāpeniski tiktu atjaunots nepieciešamais aizsardzības izdevumu līmenis.

Tikšanās laikā Klintone augstu novērtēja Latvijas karavīru ieguldījumu starptautiskajā misijā Afganistānā, īpaši ekonomiskās krīzes apstākļos, kā arī teica atzinīgus vārdus par Latvijas ostu un tranzīta infrastruktūras līdzdalību Ziemeļu sadales tīklā (Northern Distribution Network), kas nodrošina ISAF nemilitāro kravu nogādi uz Afganistānu. Rinkēvičs akcentēja "Jaunā zīda ceļa" iniciatīvas nozīmi, kas ļautu izmantot Latvijas pieredzi arī turpmāk, lai ar šo izveidoto tranzīta koridoru stiprinātu ekonomiskās saites Centrālās un Dienvidāzijas reģionā.

Sarunā būtiska uzmanība tika pievērsta arī NATO attiecībām ar partnervalstīm, tostarp - sadarbības stiprināšanai ar Gruziju. Rinkēvičs uzsvēra, ka Alianses atbalsts kandidātvalstīm ir labākā motivācija reformu procesa turpināšanai. Valsts sekretāre pateicās Latvijai par sniegto atbalstu Gruzijai un Moldovai reformu un eiroatlantiskās integrācijas ceļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!