Foto: LETA

Bijušais "RīgaTV 24" kanāla raidījuma "Preses klubs" vadītājs Ansis Klintsons neatbilst likumā noteiktajam žurnālista statusam. Tādējādi uz Klintsonu nevar tikt attiecināts profesionālās žurnālistikas ētikas kodekss, portālam "Delfi" norāda parlamentāriete Iveta Benhena-Bēkena (KPV LV/PCL).

Portāls "Delfi" jau ziņoja, "RīgaTV 24" paziņojumā sociālajā tīklā "Facebook" pirms nedēļas tika publicēts paziņojums: Ansis Klintsons pēc savstarpējas vienošanās ar televīzijas vadību pamet "Preses kluba" vadītāja vietu.

Deputāts Artuss Kaimiņš vietnē "Twitter" iepriekš publiskoja ierakstu, kurš atklāja, ka Klintsons ir ne tikai "Preses kluba" vadītājs, bet vienlaikus arī deputāta palīgs Saeimas deputātei Benhenai-Bēkenai, kura vairākas reizes ir bijusi raidījuma viešņa. Kaimiņš norādīja uz iespējamu interešu konfliktu, un viņam piekrita arī virkne komentētāju. Pēc tā arī sekoja "RīgaTV 24" paziņojums par to, ka Klintsons atstādināts no "Preses kluba" vadīšanas.

Nedēļu pēc notikušā komentāru sniegusi arī pati deputāte: "Varu izteikt tikai nožēlu, ka no amatpersonu sociālajiem kontiem tiek izplatīta maldinoša informācija, kuras rezultātā tiek grauta profesionālā darbība."

Viņa norādīja, ka "Saeimas deputāta palīgi ir publiski apkopota informācija un apskatāma Saeimas mājaslapā no brīža, kad tiek uzsāktas darba tiesiskās attiecības". Taču tā nav taisnība. Vēl februāra sākumā LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens" vērsa sabiedrības uzmanību uz to, ka deputāti palīgi nav publiski apkopota informācija. Palīgu vārdi sāka parādīties Saeimas mājaslapā vien pēc raidījuma.

Savā komentārā par notikušo deputāte norāda, ka žurnālista tiesības un pienākumus regulē likums "Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem". Tā 23. pants nosaka, ka par žurnālistu šajā likumā tiek uzskatīta persona, kura vāc, apkopo, rediģē vai citā veidā sagatavo materiālus masu informācijas līdzeklim, un kura ar to ir noslēgusi darba līgumu, vai veic šo darbu masu informācijas līdzekļa uzdevumā, kā arī žurnālistu apvienību biedrs, atzīmēja Benhena-Bēkena.

Viņa informēja, ka Klintsons bija TV24 kanāla raidījuma "Preses klubs" vadītājs. Klintsona darba pienākumos ietilpa raidījuma vadīšana, uzdodot jautājumus par iepriekš sagatavotām tēmām, kuras tiek izsūtītas pirms raidījuma visiem raidījuma dalībniekiem. Raidījumu producenti nosaka tēmu izvēli un uzaicināto personu dalību raidījumos. Raidījuma saturu un tēmas izvēlas producente Gunta Kuļbanska sadarbībā ar Kristīni Neikenu.

"No iepriekš minētā izriet, ka Klintsons neatbilst likumā noteiktajam žurnālista statusam. Tādējādi, uz Klintsonu nevar tikt attiecināts profesionālās žurnālistikas ētikas kodekss," uzsvēra parlamentāriete.

Tāpat viņa atzīmēja, ka no 2020. gada sākuma, kopš Klintsons pilda Saeimas deputāta palīga pienākumus, viņa piedalījusies trīs "Preses kluba" raidījumos. Divus no tiem vadījis Aivis Ceriņš, vienu – Klintsons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!