Kuldīgas bērnudārzā "Ābelīte," kur septembra sākumā kāda pēc sava mazbērna atnākusi vecāmāte kļūdaini izņēma svešu piecgadīgu bērnu, nepilnības iestādes darba organizācijā ir novērstas, portāls "Delfi" uzzināja Kuldīgas novada domē. Pašvaldības vadībai bijusi nopietna saruna ar bērnudārza vadītāju par notikušo un pēc tās domes vadība nolēma dot pirmsskolas izglītības iestādes vadītājai iespēju turpināt darbu.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka 5. septembra pievakarē kāds tēvs bija ieradies pakaļ savai meitiņai, taču bērna dārziņā nebija. Policija nekavējoties izsludinājusi trauksmi un uzsākusi bērna meklēšanu. Vēlāk atklājās, ka meiteni izņēmusi kāda sieviete, kura bija nākusi pakaļ savai mazmeitai, taču redzes problēmu dēļ bērnus sajaukusi – bija noticis liels pārpratums.

Turklāt todien, bērnudārza audzinātāju aizvietoja kolēģe no citas grupiņas, kura neko aizdomīgu nenojauta, kad pēc bērna ieradās vecāmāte uz vietu, kur iepriekšējā dienā mazmeita spēlējās. "Tur sēdēja gaišmataina meitene, abas samājušās ar galvām, meitenīte atsmaidījusi. Auklīte pajautāja, vai jūs esat tādas un tādas meitenes ome, apkārt bērni spēlējās, čaloja, sieviete dzird tikai "ome" – māj ar galvu, audzinātāja saprata, ka ir īstā un ka var dot. Bērniņš piecēlās, iedeva roku un aizgāja līdzi," notikušo portālam "Delfi" pārstāstīja bērnudārza vadītāja Ruta Ziemele.

Pārpratums atrisinājās pāris stundu laikā – kļūdaini uz svešām mājām aizvesto bērnu ieraugot, tās ģimenes bērns saprata, ka "tā nav mana māsa". Bērnam, kuru līdzi uz mājām aizveda svešā kundze, piedāvāta psihologa palīdzība, kas pieņemta.

Līdztekus bērnudārza darbību kompleksi vētīja pašvaldības izglītības nodaļa, tajā skaitā lēma par iestādes vadītājas atbildību. Tagad lēmums pieņemts – problēmas novērstas, bērnudārza direktore turpinās vadīt iestādi.

"Kuldīgas novada Izglītības nodaļas ieskatā pirmsskolas izglītības iestādes "Ābelīte" vadītāja Ruta Ziemele ir novērsusi nepilnības iestādes darba organizācijā, tajā skaitā, vēršot īpašu uzmanību uz to, lai praksē tiktu strikti ievērota noteiktā kārtība, kā darbiniekiem jārīkojas gadījumos, kad bērnu no iestādes izņem trešā persona, ne bērna vecāki," portālu "Delfi" informēja domes sabiedrisko attiecību pārstāve Kristīne Duļbinska.

Situāciju iestādes vadītāja detalizēti izrunājusi ar iestādes kolektīvu un arī ar vecākiem sapulcē. Vecākiem atgādināts par pienākumu informēt grupas audzinātāju gadījumos, kad bērnu no iestādes izņems trešā persona. "Izglītības nodaļas ieskatā iestādes vadītāja ir izdarījusi visu, lai līdzīga situācija neatkārtotos," norādīja Duļbinska.

Tāpat arī domes vadībai bijusi saruna ar iestādes kolektīvu, kurā pārrunāja konkrēto gadījumu, kā arī citas iestādes aktualitātes. Sarunā tika secināts, ka šis gadījums ir kalpojis kolektīvam un darbiniekiem par nozīmīgu mācību stundu.

"Delfi" arī vēstīja, ka drīz pēc notikušā pārpratuma bērnudārza vadība izteica rājienus audzinātājai un auklītei . "Pēc šī notikuma vecāku sapulcēs veiktas pārrunas, kā ar bērniem runāt, lai neiet svešiem cilvēkiem līdzi, mūsu skolotāji arī izgājuši apmācību," skaidroja bērnudārza vadītāja. Tāpat arī viņa norādīja, ka pirmsskolas izglītības iestādē jau iepriekš bija kārtība, kā rīkoties, ja bērnu no bērnudārza izņem tā dēvētās trešās personas. "Ja vecāki ļauj bērnu izņemt trešajai personai, tad raksta iesniegumu. Tāda kārtība bija, iesniegums bija. Audzinātāja aizvietotāja no rīta nebija visus iesniegumus pārlasījusi, iegaumējusi," skaidro Ziemele.

Jau drīz pēc 5. septembra notikuma bērnudārzs to pārrunājis ar darbiniekiem. "Ja ir kaut mazākās šaubas, tad ir jāzvana vecākiem un jājautā un jājautā dokumenti," skaidro Ziemele.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!