Foto: Shutterstock
Pirmdien, 31. decembrī, Nacionālais veselības dienests (NVD) savā IT infrastruktūras darbībā, kurai ir jānodrošina veselības aprūpei apdrošināto personu datubāzes darbība tiešsaistē, konstatējis darbības kļūdas, informē NVD.

Tāpēc līdz īpašam NVD paziņojumam visām ārstniecības iestādēm no 2019. gada 1. janvāra jāievēro 2018. gada pacientu pieņemšanas nosacījumi.

Pašreiz notiek kļūdu novēršanas darbi, tādējādi pacientu statuss tiešsaistē nav pieejams.

Speciālistiem šobrīd izskatoties, ka problēmas ir ar infrastruktūras daļu, tāpēc tiek veikta detalizēta izpēte. Speciālisti turpinot darbu, kas esot veikts arī svētku dienās. Tiklīdz būs pieejama plašāka informācija, dienests par to ziņos, sola NVD.

Dienests uzskata, ka šajā situācijā necietīs ne pacienti, ne ārsti - NVD ir informējis ārstniecības iestādes, ka, kamēr informācija par personu veselības apdrošināšanas statusu nebūs pieejama tiešsaistē, pakalpojumi ir jāsniedz atbilstoši līdzšinējai kārtībai.

NVD direktore Inga Milaševiča 28. decembra preses konferencē uzsvēra, ka tehnisku problēmu gadījumā, ja ārstniecības iestādēm nebūs elektroniski pieejama informācija par pacienta apdrošināšanas statusu, tad pakalpojumus pacientam sniegs atbilstoši iepriekšējai kārtībai – neiedalot pacientus apdrošinātajos un neapdrošinātajos.

Veselības ministres Andas Čakšas (ZZS) sabiedrisko attiecību padomnieks Sergejs Ancupovs aģentūrai LETA skaidroja, ka problēmas ar pacienta veselības apdrošināšanas statusa pieejamību e-veselības portālā ministre rīt no agra rīta pārrunās ar Nacionālās veselības dienesta vadību. Pagaidām, kamēr ministre nav iepazinusies ar situāciju, viņa notiekošo nekomentē.

Jau ziņots, ka no šāgada 1. janvāra Latvijā ievieš valsts veselības apdrošināšanu. Jaunā kārtībā paredz būtiskas izmaiņas, proti, atkarībā no sociālās apdrošināšanas iemaksu vai brīvprātīgo maksājumu veikšanas strādājošie iedzīvotāji būs apdrošināti vai neapdrošināti – saņems pilnu vai pamata veselības aprūpes pakalpojumu "grozu".

Vai iedzīvotājs ir apdrošināts vai neapdrošināts, uzzināt varēs 1. janvārī, tā pērnā gada beigās informēja Veselības ministrijas iestāde Nacionālais Veselības dienests (NVD). Savu apdrošināšanas statusu iedzīvotājs varēs aplūkot, autentificējoties E-veselības portālā www.eveseliba.gov.lv ar kādu no drošas piekļuves līdzekļiem, piemēram, internetbankas piekļuves datiem, e-parakstu vai eID.

E-veselības portālā ieraksts zaļā krāsā apliecinās, ka iedzīvotājs ir apdrošināts un tiesīgs saņemt valsts apmaksāto medicīnas pakalpojumu pilno "grozu", savukārt oranžā krāsā – tiesības saņemt pamata "groza" pakalpojumus. Sarkanās krāsas ieraksts nozīmēs, ka medicīnas pakalpojumi ir pieejami par maksu.

Valsts veselības apdrošināšana nozīmē to, ka strādājošie, kuri nepieder kādai no 21 atbrīvoto kategorijas un pērn nebūs maksājuši sociālās apdrošināšanas iemaksas vispārējā nodokļu režīmā vai veikuši brīvprātīgās apdrošināšanas iemaksas, par valsts naudu nesaņems virkni veselības aprūpes pakalpojumu. Piemēram, tādus pakalpojumus, ko par valsts naudu varēja saņemt līdz 2019. gadam, tajā skaitā valsta apmaksātas ārsta speciālista konsultācijas, plānveida ārstēšanos slimnīcā, kompensējamās zāles. Viņi saņems tikai tā dēvēto pamata veselības aprūpes pakalpojumu grozu, par pārējo būs jāmaksā pašiem kā par maksas pakalpojumiem.

Taču neatkarīgi no apdrošināšanas statusa viņi būs tiesīgi saņemt medicīnas pakalpojumu pamata "grozu" – neatliekamo medicīnisko palīdzību (ko sniedz Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, slimnīcu uzņemšanas nodaļas, steidzamās medicīniskās palīdzības punkti, slimnīcu stacionāri), ģimenes ārsta sniegto aprūpi, diagnostiskos izmeklējumus, kas veikti ar ģimenes ārsta nosūtījumu, onkoloģijas profilaksi un ārstēšanu, vairāku infekcijas slimību ārstēšanu un citus pakalpojumus.

Apdrošinātie savukārt saņems pilnu veselības aprūpes pakalpojumu "grozu," kas neatšķirsies no tā, kādu visi Latvijas iedzīvotāji saņēmuši līdz šim. Vairāk par pilno un pamata "grozu" var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!