Foto: DELFI

Kļūšana par Nacionālās apvienības (NA) biedru spēs nodrošināt spēcīgāku "aizmuguri" lēmumu virzīšanai pandēmijas laikā, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" atzina ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

Politiķis pagaidām atturas prognozēt, cik "stabils ir ministra krēsls", jo tas atkarīga gan no premjerministra Krišjāņa Kariņa (JV), gan arī no koalīcijas kopumā. Viņaprāt, sarunās par amatu maiņu koalīcijas partiju vidū jāatceras, ka partijas "KPV LV" Saeimas frakcija kopš 13. Saeimas vēlēšanām ir būtiski mainījusies.

""KPV LV" frakcija vairs nav tāda, kāda bija sākumā, kad tika dalīti amati valdībā – toreiz tai bija 16 deputāti, bet tagad to ir teju uz pusi mazāk, un arī balsojums ir tāds, uz kuru ne vienmēr var paļauties koalīcija," situāciju partijā raksturoja Vitenbergs.

Ministrs arī uzskata, ka partijas maiņai nebūtu jābūt par pamatu, lai viņu sodītu un atceltu no amata.

Vitenberga ieskatā sadarbība ar NA un kļūšana par tās biedru sniegs pienesumu uzņēmējiem un iedzīvotājiem, jo NA "spēj caursist dažādus sabiedrībai svarīgus lēmumus".

"Šāda aizmugure pandēmijas laikā man ir nepieciešama," akcentēja politiķis.

NA šodien izskatīs Vitenberga pieteikumu par uzņemšanu partijā.

Kā ziņots, ekonomikas ministrs Vitenbergs 21. aprīlī paziņoja, ka mainīs partejisko piederību, atstājot "KPV LV un iestājoties NA.

Partijas "KPV LV" valde pēc tam nolēma atsaukt Vitenbergu no ekonomikas ministra amata, par ko informēts arī Ministru prezidents Kariņš. Premjers savukārt ir izteicies, ka šī situācija savstarpēji ir jāatrisina NA un "KPV LV".

Pats ministrs paziņoja, ka amatu pamest negrasās, un arī puse no "KPV LV" Saeimas frakcijas pauda atbalstu Vitenberga palikšanai ekonomikas ministra amatā.

Pirms informācijas izskanēšanas par Vitenberga partijas maiņu NA un "KPV LV" frakcijas 21. aprīlī vienojās par koordinētu rīcību turpmākai sadarbībai ekonomikas un zemkopības jomu attīstībai. Neoficiāli tika skaidrots, ka noslēgtā vienošanās un plānotā frakciju sadarbība ļaušot saglabāt koalīcijas stabilitāti jutīgā situācijā, kad ekonomikas ministrs maina politisko piederību.

Pašlaik vēl nav skaidrs, vai šādai NA ietekmes palielināšanai valdībā neiebildīs citi koalīcijas partneri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!