Foto: DELFI

Kultūras ministrijas (KM) pārstāvji koalīcijas Sadarbības sanāksmē pirmdien aicinās politiķus turpināt darbu pie jauna Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likuma, lai jaunā Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome varētu uzsākt darbu 2020. gadā, portālu "Delfi" informēja ministrijā.

Kā norādījusi kultūras ministre Dace Melbārde (NA), viena no KM prioritātēm ir spēcīgi un neatkarīgi sabiedriskie mediji. "Tāpēc aicinu pabeigt 2016. gadā iesākto sabiedrisko mediju pārvaldības reformu un pieņemt jauno Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likumu iespējami īsā laikā, lai jaunā Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome varētu uzsākt darbu 2020. gadā," paudusi ministre.

KM ieskatā līdz ar likuma pieņemšanu saknē tiktu nocirsta virkne ar sabiedrisko mediju pārvaldību saistītu problēmsituāciju.

Kā skaidroja ministrijā, Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likumā paredzēts nošķirt Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) kā regulatora un sabiedrisko mediju pārvaldības funkcijas un izveidot jaunu institūciju – Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi.

Likumā plānots atrunāt sabiedrisko mediju pārvaldības, uzraudzības, finansēšanas, sabiedriskā pasūtījuma izstrādes un citus jautājumus.

Likumprojekts pārņemts no 12. Saeimas, tas ir atbalstīts pirmajā lasījumā. Šobrīd Saeimā Mediju politikas apakškomisijā tiek turpināts darbs pie jaunā regulējuma.

Kā ziņots, NEPLP 28. martā nolēma LTV valdes priekšsēdētāja amatā iecelt Latvijas zāļu ražotāja "Olainfarm" mārketinga tirgus datu analītiķi Eināru Gielu, savukārt LTV valdes locekļa digitālās attīstības un satura jautājumos amatam padome izvēlējās XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku izpilddirektori Evu Juhņēviču. Abiem izraudzītajiem nav darba pieredzes mediju jomā.

Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) aicinājusi NEPLP atcelt lēmumu par LTV valdes locekļu apstiprināšanu un izsludināt atkārtotu konkursu. LŽA uzskata, ka NEPLP izraudzītie jaunie valdes locekļi pēc būtības neatbilst konkursa nosacījumiem un augstajām amata prasībām.

Arī Jaunā konservatīvā partija paziņojusi, ka Mediju politikas apakškomisijai prasīs anulēt LTV valdes konkursa rezultātus, kā arī aicinās izvērtēt NEPLP darbības likumību, izraugoties LTV valdes locekļus.

Savukārt "Jaunā Vienotība" paziņoja, ka NEPLP rīkotajā LTV valdes konkursā saskatāms likuma pārkāpums. Un "Attīstībai/Par!" frakcijas priekšsēdētājs Daniels Pavļuts (A/P) paudis, ka kompetentajām iestādēm ir jāpārliecinās, ka atlases process ir atbildis likuma burtam un būtībai.

Tikmēr NEPLP paziņojusi, ka LTV valdes konkursa rezultāti netiks pārskatīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!