Ievērojami samazinoties valsts finansējumam pašvaldību pārziņā esošajām mākslas un mūzikas skolām, Kultūras ministrijas (KM) pārziņā esošais Kultūras un radošās industrijas izglītības centrs (KRIIC) sagatavojis ieteikumus skolām kā izdzīvot pašreizējos apstākļos, cita starpā aicinot palielināt vecāku līdzdalības maksājumus, samazināt pedagogu atalgojumu un mācību stundu ilgumu.

Kā informē KM, ministrija apzinās, ka sakarā ar smago ekonomisko situāciju, valsts piešķirtais finansējums pašvaldību mākslas un mūzikas skolām šobrīd nav pietiekams, lai īstenotu profesionālās ievirzes izglītību atbilstoši licencētajām izglītības programmām. Tādēļ Kultūras un radošās industrijas izglītības centrs (KRIIC) ir sagatavojis un pašvaldību mūzikas un mākslas skolu vadībai izsūtījis vēstuli, piedāvājot ieteikumus, kā turpmāk organizēt mācību darbu samazinātā finansējuma apstākļos.

No tiem svarīgākie esot informēt pašvaldības par esošo situāciju, kā arī aktīvi domāt par papildus finansējuma piesaisti – vecāku līdzdalības maksājumu palielināšanu, interešu izglītības piedāvājumu par pašizmaksu, projektu izstrādi un citiem veidiem.

Tāpat KRIIC norāda, - lai neciestu izglītības kvalitāte, bet tomēr skolām būtu iespējams izdzīvot un samaksāt darba algas pedagogiem, skolas varētu neapmaksāt metodisko komisiju vadītāju un nodaļu vadītāju darbu, apmaksāt skolotāju darbu skolēnu brīvlaikā 50% apmērā, bet mācību stundas garumu saīsināt līdz 30 minūtēm.

Savukārt mūzikas profesionālās ievirzes izglītības programmās KRIIC iesaka samazināt apmaksājamās koncertmeistaru stundas, atstājot tikai galēji nepieciešamās. Veikt šo stundu uzskaiti un apmaksāt pēc padarītā darba. Mācību priekšmetu “Vispārējās klavieres” atstāt tikai tiem audzēkņiem, kas paredz turpināt izglītību profesionālajā vidējā mācību iestādē. Savukārt jaunākajās klasēs vienā no divām instrumentu spēles stundām apvienot divus vai vairākus audzēkņus ar vienādām vai līdzīgām priekšzināšanām, uztveres un muzikālajām spējām, tā pat sagatavoti arī citi priekšlikumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!