Foto: LETA
Kultūras ministrija (KM) patlaban neredz pamatu Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļu atcelšanai no amata, teica KM Mediju politikas nodaļas vadītājs Roberts Putnis.

Viņš neuzskata, ka šī situācija ir pamats runām par reāliem draudiem vārda brīvībai vai mediju neatkarībai, jo demokrātiskā sabiedrībā ikvienam ir tiesības uzdot jautājumus un saņemt uz tiem atbildes, arī par medijiem.

Kā norādīja Putnis, ministrija izprot situāciju, kāda ir izveidojusies starp likumdevēju un NEPLP, un uzskata, ka ir nepieciešama labā griba, lai to atrisinātu.

NEPLP locekļu atlaišanu par nepamatotu, ja Saeimas deputātu mērķis ir paklausīgu locekļu ielikšana padomē, uzskata kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK).

Viņa norādīja, ka Saeimai ir tiesības lemt par padomes locekļu atbrīvošanu no amata, veicot izmeklēšanu. Galvenais, viņasprāt, ir motivācija. Ja motivācija atlaišanai ir neapmierinošs darbs, tad tā ir pamatota. Pilnīgi cita situācija ir tad, ja motivācija ir paklausīgu locekļu ielikšana padomē, norādīja Melbārde.

KM nelemj par NEPLP darbību. Tā nodarbojas ar masu informācijas līdzekļu politikas izstrādi, tās koordinēšanu, kā arī ar šīs politikas saistītās informācijas apkopošanu un analīzi.

Jau ziņots, ka "Vienotības", Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), Latvijas Reģionu apvienības (LRA) un partijas "No sirds Latvijai" līderi ir parakstījuši iesniegumu Saeimas Prezidijam par NEPLP locekļu atlaišanu.

Iesniegumu iniciējusi LRA, bet to parakstījuši arī vairāku partiju līderi - Solvita Āboltiņa (V), Augusts Brigmanis (ZZS), Dainis Liepiņš (LRA) un Inguna Sudraba (NSL).

Prezidijs lūgts iesniegumu nodot atbildīgajai komisijai Saeimas lēmuma projekta sagatavošanai un virzīšanai parlamenta sēdē.

Iesniedzēji kritizē, ka NEPLP pieņēma lēmumu attiecībā uz "Radio Skonto plus" programmas apstiprināšanu, padarot to par krievu valodā raidošu radiostaciju. Tādējādi NEPLP esot mazinājis Saeimas deputātu uzticību padomes locekļu kompetencei un spējai pieņemt situācijai atbilstošus lēmumus.

Politiķi arī atsaucas uz Valsts kontroles revīzijas ziņojumā secināto, ka NEPLP nav efektīvi rīkojusies ar finanšu līdzekļiem gandrīz divu miljonu eiro apmērā. Tāpat ziņojumā secināts, ka NEPLP ir vāja kontroles sistēma pār amatpersonu un darbinieku komandējumiem un darba braucieniem, kā arī konstatētas citas nepilnības.

Tāpat tiek pausta nostāja, ka NEPLP locekļi Dimants, Aija Dulevska, Dainis Mjartāns un Ivars Zviedris neatbilst likumā noteiktajai prasībai par labu reputāciju, tāpēc tas viņiem liedz turpināt šo amatu ieņemšanu.

NEPLP izplatījusi paziņojumu masu medijiem, kurā norāda, ka pieprasījums atlaist NEPLP locekļus ir uzbrukums masu mediju neatkarībai. Paziņojumā uzsvērts, ka NEPLP ir demokrātiskas un tiesiskas valsts neatkarīgas mediju, it īpaši sabiedrisko mediju, sistēmas sastāvdaļa. Tieši tādēļ likums ir noteicis ļoti konkrētus gadījumus, kādos ir iespējams atsaukt NEPLP locekļus. Padome norāda, ka neviens no atlaišanas apstākļiem nav iestājies.

NEPLP paziņojumā norāda, ka dažu Saeimas deputātu ideja atlaist padomes locekļus viņiem nav pārsteigums. Tiekoties ar deputātiem, ne reizi vien padomes locekļi esot saskārušies ar zīmīgiem mājieniem, kas skar kādu Latvijas Televīzijas vai Latvijas Radio raidījumu.

Arī Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) norādījusi uz nepilnībām pieprasījumā atsaukt NEPLP, kas rada šaubas par politiķu patiesajiem motīviem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!