Pēdējo nedēļu laikā, kad Latviju bija pārņēmis pēdējos gados neredzēts aukstums, dažādu apsaldējumu un atdzišanas rezultātā Rīgā un Rīgas rajonā dzīvību zaudēja vairāk kā 40 cilvēku, kā arī vairāk kā 190 cilvēku guva dažāda rakstura apsaldējumus.
Saglabājoties aukstajam laikam, Katastrofu medicīnas centrs (KMC) atgādina, ka apsaldēšanas gadījumā nekavējoties jāmeklē pajumti, bet, nokļūstot siltā telpā, jānovelk ciešos un mitros apavus vai apģērbu no apsaldētām vietām, ietīt apsaldētās ķermeņa daļas sausā apģērbā, izvairoties tās kustināt;

Ja atrodat kādu guļot ārā aukstā laikā, nekavējoties ziņojiet “112 vai 03” un sniedziet pirmo palīdzību.

Ja cietušais ir apsaldējies vai tam ir vispārēja atdzišana, nedrīkst lietot alkoholu un medikamentus, berzēt, vai sildīt apsaldētās ķermeņa daļas, atgādina KMC. Ja ķermeņa daļai vai vietai apsaldējuma rezultātā izveidojušies pūšļi, nedrīkst tos bojāt un smērēt uz tām ziedes. Nedrīkst likt cietušajam pašam pārvietoties, tas var izraisīt tā bojā eju.

KMC aicina neatrasties un neļaut citiem atrasties ārā alkohola vai citu apziņu nomācošu līdzekļu ietekmē. Alkohols rada siltuma ilūziju un pats kā tāds veicina atdzišanu. Tieši lielākā daļa atdzišanas un apsaldēšanās gadījumu notiek tieši alkohola ietekmē, brīdina KMC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!