Foto: LETA

Konstatējot pretlikumīgi saņemtus ziedojumus 2010.gadā, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) 11 partijām vai to apvienībām licis atmaksāt prettiesiski saņemto naudu 16 804 latu apmērā, ceturtdien preses konferencē žurnālistiem pastāstīja KNAB Politisko organizāciju finansēšanas kontroles nodaļas vadītāja Vineta Ostrovska.

Birojs ir pabeidzis pārbaudi par politisko partiju 2010.gadā saņemto ziedojumu likumību, secinot, ka lielākā daļa izdarīto pārkāpumu ir saistīti ar nepatiesas informācijas norādīšanu gada pārskatos un savlaicīgas informācijas par ziedojumiem nesnigšanu. KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks pieņēmis 12 lēmumus par naudas atmaksāšanu, no kuriem 11 ir saistībā ar personu ziedojumiem, kuri nav atbilduši likumā noteiktajām prasībām. Vienā gadījumā runa bijusi par biedru naudu.

Lielākā daļa no atmaksātās naudas ir personu ziedojumi, kas ir pretrunā ar likumā noteikto prasību, ka tiem jābūt no saviem ienākumiem pēdējos trijos kalendārajos gados, informē KNAB. Likums nosaka, ka šādi prettiesiski saņemtie ziedojumi vai to daļa partijām ir jāatmaksā maksātājam. Ja tas netiek izpildīts, tad nauda ir jāieskaita valsts budžetā.

KNAB pārbaudēs konstatēts, ka nu jau likvidētā partija "Latvijas pirmā partija/ Latvijas ceļš" 2010.gadā pretlikumīgi saņēmusi divus dāvinājumus 60 latu apmērā. Apvienībai "Vienotība" 2010.gadā vienu ziedojumu 147 latu apmērā ziedojusi persona, kura nav Latvijas pilsonis un kurai nav tiesību saņemt Latvijas nepilsoņa pasi.

Partija "Saskaņas centrs" saņēmis divus dāvinājumus 162 latu apmērā no juridiskas personas, ko likums neļauj. Jau likvidētā "Tautas partija" saņēmusi divus nelikumīgus ziedojumus 800 latu apmērā, bet "Zaļo un zemnieku savienība" – 1300 latu nelikumīgu ziedojumu.

Partija "Saskaņa" 2010.gadā pretlikumīgi saņēmusi 7299 latus, kas ir divu ziedojumu daļa un saņemta no finanšu avota, kuram pēdējos trijos gados nav bijuši atbilstoši ienākumi. Šī partija pretlikumīgi saņēmusi arī 2000 latu ziedojumu no personas, kura nav Latvijas pilsonis un kurai nav tiesību saņemt Latvijas nepilsoņa pasi, informē KNAB.

Partija "Pilsoniskā savienība" pretlikumīgi saņēmusi 1735 latu ziedojumu. Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija saņēmusi 650 latu pretlikumīgu ziedojumu, partiju apvienība "Atbildība" arī saņēmusi 650 latu ziedojumu, bet partija "Tautas kontrole" saņēmusi 1075 latu lielu ziedojumu, kas arī bijis nelikumīgs.

Visi par nelikumīgiem atzītie ziedojumi ieskaitīti valsts budžetā vai atmaksāti ziedotājiem.

Runājot par kopējām tendencēm, Strelčenoks sacīja, ka 2010.gadā ir turpinājusies partijām ziedotās naudas apjoma palielināšanās, sasniedzot vislielāko summu kopš 2002.gada. 2010.gadā partijām saziedoti 3,68 miljoni latu. Salīdzinot ar 2009.gadu, partijām ziedojuši mazāk cilvēki, taču ziedojumu summas bijušas lielākas.

KNAB vadītājs ceturtdien arī sacīja, ka atbalstīs izmaiņas likumā, kuras samazinās maksimālo ziedojuma summu, kas šobrīd ir 20 000 lati gadā, uz 10 000 latu gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!