Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nav konstatējis būtiskus pārkāpumus partiju finansēšanā 2008.gadā, bet lielākā daļa pieļauto pārkāpumu ir saistīti ar 2008.gadā ieviestajiem jaunajiem partiju finansēšanas ierobežojumiem. Dažas partijas par pārkāpumiem nav saņēmušas sodu, jo iestājies noilgums, informē KNAB.

No 45 reģistrētajām partijām pārskatus par 2008.gadu saskaņā ar likuma prasībām iesniedza 43. Ar gada pārskatu aizpildīšanas vai iesniegšanas kārtības neievērošanu saistīti pārkāpumi konstatēti astoņām partijām, trīs no tām ir sauktas pie administratīvās atbildības, pārējos gadījumos ir izteikti aizrādījumi vai iestājies noilgums.

Vienai partijai – "Tēvzemei un brīvībai/LNNK (TB/LNNK) - uzdots atmaksāt pretrunā ar likumu saņemtās biedru naudas daļu - 18 191,71 latus. Partijas biedrs nav ievērojis likumā noteikto ierobežojumu, ka biedru naudas drīkst maksāt tikai no saviem ienākumiem, kuri gūti pēdējos trīs gados.

Tiesā iesniegts viens pieteikums par partijas darbības apturēšanu, jo tā nav iesniegusi gada pārskatu. Vienam ziedotājam izteikts mutisks aizrādījums.

KNAB atklājis, ka Latvijas Sociālistiskā partija no desmit personām skaidrā naudā pieņēmusi biedru naudas maksājumus, kuru kopējais apmērs kalendārā gada laikā no vienas personas pārsniedz likumā noteiktos ierobežojumus (160 latus). Kopējā pārsniegtā summa ir 2589,53 lati. Administratīvais pārkāpums atzīts par maznozīmīgu un partijai izteikts mutvārdu aizrādījums.

Savukārt partija "Pilsoniskā savienība" no divām personām skaidrā naudā pieņēmusi biedru naudas maksājumus, kuru kopējais apmērs pārsniedzis likumā noteiktos ierobežojumus par 178 latiem. Arī PS izteikts tikai mutvārdu aizrādījums.

Līdzīgu pārkāpumu pieļāvusi Rīcības partija (Eiroskeptiķi). Šajā gadījumā no vienas personas skaidrā naudā pieņemtie biedru naudas maksājumi pārsnieguši likuma prasību par 1040 latiem. Partija par to saņēmusi mutvārdu aizrādījumu.

Partija "Jaunie Demokrāti" (demokrāti.lv) pieņēmusi pārāk daudz ziedojumus skaidrā naudā no divām personām un pārsniegtā summa ir 50 lati. Tomēr lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā nav uzsākta, jo iestājies noilgums.

Tautas partija (TP) skaidras naudas ziedojumus virs likumā noteiktajiem "griestiem" pieņēmusi no septiņām personām, pārsniedzot atļauto summu par 2265 latiem. Tomēr arī pret TP administratīvā lietvedība nav uzsākta noilguma dēļ.

Partija "Mūsu Latvijai" saukta pie administratīvās atbildības par grāmatvedības kārtošanas nosacījumu neievērošanu un tai uzlikts naudas sods 50 latu apmērā.

Deviņām partijām - A8 partija, Centriskā partija Latvijas Zemnieku partija, Latvijas Jaunatnes partija, Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija, "Mūsu zeme", "Pilsoniskā savienība", Rīgas apriņķa novadu apvienība, Tautas partija un "Visu Latvijai!"- konstatēti pārkāpumi saistībā ar ziedotāju sarakstu iesniegšanas kārtības neievērošanu 2008.gadā. Astoņām partijām ir izteikti mutvārdu aizrādījumi, bet vienā gadījumā ir iestājies noilgums.

Vienā gadījumā par partiju finansēšanas ierobežojumu neievērošanu fiziskajai personai izteikts mutvārdu aizrādījums – tā ziedojusi 500 latus ar trešās personas starpniecību bez notariāli apliecinātas pilnvaras.

Par savlaicīgu gada pārskatu neiesniegšanu pie administratīvās atbildības saukta Latvijas Jaunatnes partija un Latviešu Zemnieku savienība, uzliekot katrai naudas sodu 150 latus un uzdodot iesniegt gada pārskatus.

Viena partija ir samaksājusi naudas sodu un novērsusi pārkāpumu, iesniedzot gada pārskatu. Otra partija nav samaksājusi sodu un nav arī novērsusi pārkāpumu. Tāpēc lēmums par tai uzlikto naudas sodu nodots piespiedu izpildei, turklāt atbilstoši likumā noteiktajam pienākumam KNAB iesniedzis tiesā prasību par partijas darbības apturēšanu.

KNAB atgādina, ka 2008.gada 17.jūlijā pieņemti grozījumi Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā, mainot kopējo maksimāli pieļaujamo finanšu līdzekļu apmēru, kuru persona drīkst ziedot vai iemaksāt vienai partijai kalendārā gada laikā. Iepriekš viena persona gadā drīkstēja ziedot 10 000 latus, bet tagad šī summa drīkst būt līdz 100 minimālajām mēnešalgām.

Vienlaikus ieviests arī jauns partiju finansēšanas ierobežojums: kopējās finanšu līdzekļu iemaksas skaidrā naudā no vienas personas kalendārā gada laikā gan attiecībā uz ziedojumiem, gan attiecībā uz partijas biedru iestāšanās naudu un biedru naudu nedrīkst pārsniegt vienas minimālās mēnešalgas apmēru. 2008.gadā šī summa bija 160 lati.

Tāpat tika vienkāršota partiju finansiālās darbības atspoguļošanas kārtība – par 2008.gadu partijām pirmo reizi vairs nebija jāiesniedz ikgadējās finansiālās darbības deklarācijas, bet tikai gada pārskati, kuri ir publiski pieejami KNAB mājas lapā sadaļā "Partiju finanses". Pienākums reizi gadā iesniegt zvērināta revidenta atzinumu saglabāts tikai tām partijām, kurām līdzekļu apgrozījums kalendārajā gadā ir lielāks par 10 minimālajām mēnešalgām (1600 latu – 2008.gadā).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!