Foto: DELFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) izveidojis aplikāciju "Ziņo KNAB", lai iedzīvotāji varētu ātrāk un ērtāk ziņot par aizdomīgu priekšvēlēšanu aģitāciju. Līdz šim birojs aplikācijā jau saņēmis 35 ziņas par iespējamiem pārkāpumiem.

KNAB Politisko organizāciju finansēšanas kontroles nodaļas vadītāja Amīlija Jaunskunga atklāja, ka visi 35 ziņojumi, kas saņemti aplikācijā, nesaturēja informācija, kas birojam jau nebūtu bijusi zināma. Vienlaikus Jaunskunga uzsvēra, ka visa līdz šim iesūtītā informācija jau ir apstrādāta un pieņemta zināšanai. Vēlāk to varēs izmantoto gan veicot partiju deklarāciju pārbaudes, gan cita veida padziļinātas pārbaudes.

Jaunskunga uzskata, ka rīks ir ļoti labs arī tāpēc, ka politiskās partijas un to apvienības aizvien vairāk izmanto sociālos tīklus un aģitāciju tajos, tāpēc aplikācija ir ļoti ērts rīks, kā šo informāciju nodot birojam. Aplikācijā iespējams iesūtīt arī interneta vietņu linkus, tostarp sociālās vietnes "Facebook" ierakstu un profilu linkus. Vienlaikus Jaunskunga aicina iespēju robežās "Facebook" saturam uztaisīt arī ekrānšāviņu.

KNAB aicina ziņot par jebkādu aizdomīgu gadījumu, pat ja ir šaubas. Birojs vienalga to izvērtēs un pieņems lēmumu.

KNAB pārstāve Inta Nolle uzsvēra, ka birojam ir ārkārtīgi svarīgi, lai Saeimas vēlēšanas notiktu godīgi un demokrātiski, ko iespējams panāk, tikai sadarbojoties un iesaistot sabiedrību. Līdz šim informēt KNAB bija iespējams, zvanot uz uzticības tālruni vai ziņojumu centru, kā arī sūtot e-pastu un vēstules. "Tā kā ir 21. gadsimts un mēs esam kļuvuši par mobilo ierīču un tehnoloģiju lietotāju sabiedrību, KNAB izvēlējās iespēju – mobilo aplikāciju. Ar trīs klikšķiem var sasniegt biroju,"" skaidroja Nolle.

Sākotnēji aplikācijā lietotājam jāiepazīstas ar lietošanas noteikumiem, kas piedāvāta kā atsevišķa sadaļa. Tajā nav nepieciešama ziņotāja autentifikācija, proti, ziņošana ir anonīma, taču tās lietotājs nevarēs saņemt atbildi, jo ziņojums nav uzskatāms par iesniegumu. KNAB neuzkrāj ziņotāju datus.

Gadījumos, kad aplikācijas lietotājam nav pastāvīga interneta pieslēguma, pārkāpumu iespējams nofilmēt vai nofotografēt un iesūtīt to brīdī, kad ir iespēja pieslēgties internetam. Tāpat aplikācijā ir izveidota arī skaidrojošā sadaļa, kurā aprakstīts, piemēram, kā var noteikt aizdomīgu aģitāciju.

Izmantojot aplikāciju, lietotājs piekrīt izmantoto lietotni godprātīgi, neradot kaitējumu ne KNAB, ne lietotnes izstrādātājiem.

Vaicāta, vai aplikāciju plānots izmantot arī pēc aģitācijas perioda beigām, Jaunskunga atbildēja apstiprinoši. Viņa skaidroja, ka sākotnēji, izstrādājot aplikāciju, domāts par to, lai varētu iesūtīt informāciju par visiem iespējamiem koruptīviem darījumiem, kuru izmeklēšana būtu KNAB robežās. Patlaban KNAB aplikāciju izveidojis vairāk tieši priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumu identificēšanai, ņemot vērā, ka gaidāmas Saeimas vēlēšanas.

Pēc vēlēšanām KNAB plāno saturiski izmainīt aplikācijas aprakstošo daļu un, iespējams, veiks pilnveidojumus, ja tiks secināts, ka tie ir nepieciešami, lai iedzīvotāji varētu ziņot par jebkādiem iespējamiem koruptīviem darījumiem, amatpersonu iespējamiem interešu konfliktiem, kā arī iespējamiem politisko organizāciju finansēšanas pārkāpumiem.

KNAB gan norāda, ka arī priekšvēlēšanu aģitācijas laikā iedzīvotāji droši jau tagad var izmantot aplikāciju ziņotu par citiem iespējamiem pārkāpumiem vai iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Aplikācija birojam izmaksājusi 7200 eiro bez Pievienotās vērtības nodokļa (PVN), un birojs cer, ka, ņemot vērā sabiedrības pieaugošo aktivitāti ziņojot birojam, aplikācija iedzīvosies sabiedrībā un tiks lietota. Statistikas dati liecina, ka no šā gada 1. janvāra līdz 20. jūlijam KNAB saņēmis 852 iesniegumus. Birojs secinājis, ka tendence ir iesniegumu skaitam pieaugt.

Priekšvēlēšanu aģitācijas likums paredz šajā periodā ievērot noteiktas prasības. To ievērošanu savas kompetences robežās veic Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome, Valsts policija, pašvaldības policija, Drošības policija un KNAB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!