Foto: LETA
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) amatpersonu un darbinieku arodbiedrība uzskata, ka pašreizējā priekšnieka Normunda Vilnīša rīcība un iecerētā biroja reorganizācija apdraud biroja pastāvēšanu, tāpēc aicina premjeru Valdi Dombrovski ("Vienotība") izvērtēt situāciju birojā.

Arodbiedrība atklātajā vēstulē premjeram norāda, ka KNAB priekšnieks sistemātiski vēršas pret "lielāko daļu biroja darbiniekiem, kuri godprātīgi pilda savus amata pienākumus, nodrošinot KNAB likumā noteikto biroja funkciju pienācīgu izpildi".

Arodbiedrība pievienojās priekšnieka vietnieku Jutas Strīķes un Alvja Vilka publiski paustajam viedoklis par faktisko situāciju birojā un uzskata, ka ir būtiski apdraudēta turpmāka KNAB likumīga darbība un "nav pieļaujama ilgstoša klusēšana par darbībām, kuras norisinās Birojā laikā, kad to vada Vilnītis".

"Kopš biroja priekšnieka amata pienākumus pilda Vilnītis, KNAB ir strauji zaudējis sabiedrības uzticību, tiek likti šķēršļi biroja likumā noteikto funkciju realizēšanai, tiek apzināti dezorganizēta biroja darbība, tiek nepamatoti rosinātas dienesta pārbaudes un disciplinārlietas, tiek ietekmētas Arodbiedrības darbības un traucēta tās darbība kopumā," teikts arodbiedrības paziņojumā.

Arodbiedrība uzskata, ka Vilnīša lēmumi un darbības apdraud turpmāku KNAB pastāvēšanu, "vājinot tā darbību, veicot nepamatotas represijas pret darbiniekiem, demotivējot tos, radot spriedzi kolektīvā, radot tiešus draudus biroja funkciju izpildei, neefektīvi un nelietderīgi pārvaldot biroja budžeta līdzekļu izlietojumu, kad krīzes laikā un biroja reorganizācijas laikā tie netiek taupīti, bet šķērdēti jaunu darbībai neatbilstošu nodaļu izveidei, deleģējot tām funkcijas, kuru lietderība biroja pamatfunkciju nodrošināšanai vispār nav ņemta vērā, kā arī citu nesaprotamu darbību veikšanai".

Arodbiedrība uzskata, ka gada sākumā KNAB reorganizācijas rezultātā būtiski vājināta biroja darbības efektivitāte, apvienojot Juridisko nodaļu ar nodaļu, kura nodarbojas ar saimnieciskajiem jautājumiem, kā rezultātā darbu birojā pārtrauca Juridiskās nodaļas vadītāja (viena no augsta līmeņa profesionāļiem) un faktiski tika iznīcināts biroja darbībai atbilstošs juridiskās darbības nodrošināšanas institūts.

"Vai tiešām Biroju ir jāatstāj vēl pēdējām biroja amatpersonām un darbiniekiem, kuri ar savu darbu veidojuši biroju kā godīgu, profesionālu un starptautiski atzītu pretkorupcijas iestādi, veicinot sabiedrības uzticību un atbalstu godīgai valsts pārvaldei?" vēstule premjeram jautā arodbiedrība.

Jau ziņots, ka premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") pieļauj iespēju atbrīvot Vilnīti no KNAB vadītāja amata, ja konflikts turpināsies un nebūs uzlabojumu biroja darbā. Arī premjera partijas pārstāve, 10. Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa trešdien pieļāva, ka no amatiem varētu atbrīvot gan Vilnīti, gan viņa sadumpojušos vietniekus Jutu Strīķi un Alvi Vilku.

Vairāki KNAB vadoši darbinieki, to skaitā abi biroja priekšnieka vietnieki Strīķe un Vilks nosūtījuši premjeram atklāto vēstuli, kurā aicina neapstiprināt Vilnīša publiskotos biroja reorganizācijas plānus, kas, pēc autoru domām, pārvērstu biroju "par formālu pretkorupcijas iestādes "izkārtni"".

KNAB reformu izvērtēšanas komisija secinājusi: lai gan kopumā šogad pavasarī Vilnīša uzsāktās reformas, veidojot reģionālās struktūrvienības, bijušas tiesiskas un lietderīgas, tomēr ne visi lēmumi bijuši līdz galam pārdomāti, tāpēc izmaiņas birojā būtu jāturpina. Komisija uzskata, ka reformas birojā būtu jāturpina, optimizējot KNAB funkcijas un uzlabojot darbu reģionos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!