Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pieņēmis lēmumu atteikt sākt kriminālprocesu pret kādu politisko partiju apvienību par iespējama ziedojuma pakalpojuma veidā pieņemšanu 2011.gada Saeimas priekšvēlēšanu aģitācijas periodā no ārvalstu avota, atzina KNAB preses pārstāve Laura Dūša.

Kā savulaik ziņoja TV3 raidījums "Nekā personīga", pēdējā Saeimas priekšvēlēšanu kampaņā "Saskaņas centra" (SC) deputātus un politiskos aģitatorus apmācījusi pieredzējusī Krievijas sabiedrisko attiecību firma "NikkoloM". Savā priekšvēlēšanu izdevumu deklarācijā KNAB SC līderis Jānis Urbanovičs šo sadarbību netika deklarējis, jo firma SC it kā palīdzējusi pēc pašas iniciatīvas un bez maksas.

Toreizējais Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Kažociņš bija paziņojis, ka kāda Saeimā ievēlēta partija pirms pēdējām vēlēšanām saņēmusi naudu no Krievijas. "Nekā personīga" vēstīja, ka aizdomas krīt uz SC un vecāko Krievijas sabiedrisko attiecību un politisko konsultāciju kompāniju "NikkoloM". Šī kompānija it kā par saviem līdzekļiem rīkojusi SC Saeimas deputātu un aģitatoru apmācības vairākās Latvijas pilsētās, kā arī veikusi socioloģiskus pētījumus.

Kā pastāstīja Dūša, KNAB bija saņēmis informāciju no Satversmes aizsardzības biroja, ka ārvalsts polittehnologu kompānija piedalījās vienas no politisko partiju apvienības partijas 2011.gada Saeimas priekšvēlēšanu kampaņā.

Dūša minēja, ka no KNAB puses nav sekojis lēmums par nepieciešamību politisko partiju apvienībai saņemto finansējumu atmaksāt pakalpojuma sniedzējam.

KNAB izvērtējis saņemto informāciju par to, ka Latvijā esot darbojušās ar ārvalstu kompāniju saistītas personas, kuras piedalījās priekšvēlēšanu kampaņas atsevišķu elementu koordinēšanā, organizēšanā un finansēšanā. Pēc izvērtējuma KNAB konstatēja, ka viena no politisko partiju apvienībām, iespējams, pieņēma nelikumīgu finansējumu pakalpojumu veidā. Pakalpojums pieņemts laika posmā līdz 11.Saeimas vēlēšanām, proti, līdz 2011.gada 17.septembrim.

Kā norāda Dūša, tobrīd vēl nebija stājušies spēkā Krimināllikuma grozījumi, ar kuriem tika noteikta atbildība par nelikumīgu politisko partiju finansēšanu. Tāpēc, pamatojoties uz noziedzīga nodarījuma sastāva neesamību, KNAB nolēma atteikt sākt kriminālprocesu par iespējama ziedojuma pakalpojuma veidā pieņemšanu 2011.gada Saeimas priekšvēlēšanu aģitācijas periodā no ārvalstu avota.

2012.gada aprīlī KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks preses konferencē sacīja, ka saņemtā informācija esot klasificēta, tādēļ Streļčenoks nevarot runāt nedz par aizdomās turamās partijas nosaukumu, nedz arī iespējamiem pārkāpumiem.

2011.gada rudenī stājās spēkā grozījumi Krimināllikumā, ieviešot kriminālsodu par partiju nelikumīgu finansēšanu.

Politisko organizāciju finansēšanas kontroles nodaļas vadītāja Vineta Ostrovska 2012.gadā skaidroja, ka šajā gadījumā, visticamāk, administratīvajai atbildībai būs iestājies noilgums. Viņa pieļāva - ja pārbaudē informācija apstiprināsies, nelikumīgi saņemtais ziedojums būs jāatmaksā, vai arī KNAB varēs pieņemt lēmumu par valsts finansējuma apturēšanu šai partijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!