Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) atzinums par iespējamiem politiskās partijas finansēšanas noteikumu pārkāpumiem Tautas partijas (TP) ministrus slavinošajās reklāmās tiks sniegts ne vēlāk kā gada laikā pēc partiju deklarāciju iesniegšanas termiņa beigām.
Partiju deklarāciju iesniegšanas termiņš ir viens mēnesis pēc 9.Saeimas vēlēšanām - 6.novembrī, informē KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs.

Pārbaude par TP vēlēšanu kampaņas finansēšanā iespējamiem pārkāpumiem tiek veikta visu partiju finansēšanas kontroles laikā. Atsevišķu politisko partiju pārbaudes rezultātus birojs nepubliskos.

Šogad KNAB partiju priekšvēlēšanu izdevumu apzināšanai izmanto plašsaziņas līdzekļu monitoringu 270 dienas pirms Saeimas vēlēšanām. Iegūto informāciju birojs salīdzinās ar partiju deklarācijās sniegtajiem datiem.

Kā ziņots, televīzijā, radio, nacionālajos preses izdevumos, reģionālajā presē un interneta portālos publicēto priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu uzskaiti KNAB veiks līdz 7.novembrim.

KNAB veic pārbaudi, lai noskaidrotu, vai TP ministrus slavinošo reklāmu finansēšana nebūtu iekļaujama TP vēlēšanu izdevumos un vai reklāmas netiek finansētas no Rīgas Austrumu slimnīcas (RAS) sabiedriskajām attiecībām paredzētā budžeta.

Ekonomikas policija pēc Saeimas Pretkorupcijas komisijas vadītājas Lindas Mūrnieces (JL) 8.augustā nosūtītā iesnieguma saņemšanas uzsāka kriminālprocesu par SIA "PR Laboratorija" un tās rīkotājdirektora Kaspara Rolšteina iespējamām nelikumīgām darbībām, organizējot sabiedrisko attiecību kampaņu RAS.

Mūrniece iesniegumā lūdza pārbaudīt, vai Rolšteina saistība ar TP amatpersonām nav veicinājusi līguma noslēgšanu tieši ar minēto uzņēmumu.

Nacionālā radio un televīzijas padome (NRTP) 100 latu sodu noteikusi telekompānijai TV3 un Latvijas Neatkarīgajai televīzijai par TP ministrus slavinošu reklāmu pārraidīšanu.

Kā iepriekš atzina NRTP juriskonsults Alens Ancāns, padome reklāmā saskatījusi maldinošas reklāmas pazīmes, līdz ar to pārkāpti likumdošanā noteiktie reklāmas lietošanas nosacījumi. Reklamējot attiecīgā ministra paveikto, viņš tiek reklamēts kā deputāta kandidāts vēlēšanās, bet tas nav kāda cilvēka viedoklis par viņa darbiem, kā norāda reklāmas veidotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!