Foto: LETA
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) iepriekš aizturētais Ķevavas novada domes priekšsēdētājas pirmais vietnieks Aigars Vītols (LZS) noraida aizdomas kukuļošanā, taču līdz apstākļu noskaidrošanai viņš atkāpjas no vietnieka amata.

Šodien sasauktā preses brīfingā uz žurnālistu jautājumiem, kāds ir viņa piemērotais drošības līdzeklis, kas ir viņa advokāts un kas ir lietā otra aizturētā fiziskā persona, Vītols neatbildēja, norādot, ka viņam ir aizliegts izpaust šādu informāciju.

Vītols noraidīja KNAB vērstos izteikumus, pārmetumus un iespējamās aizdomas. "Diemžēl, man nesaprotamu apstākļu dēļ man ir liegts skaidrot. Varu apstiprināt, ka biju KNAB telpās, savukārt pēc apstākļu noskaidrošanas man bija ļauts doties mājās. Gribu zināt pēc iespējas ātrāk iznākumu, bet tikmēr uzņemšos politisko atbildību un atkāpšos no amata līdz noskaidrosies apstākļi," viņš atklāja.

Ķekavas novada domes priekšsēdētāja Viktorija Baire norādīja, ka Vītola iesniegumu par amata atstāšanu ir saņēmusi šodien. "Lai novērstu jebkādas interpretācijas, negācijas, pirmdien notiks ārkārtas domes sēde, kurā lemsim par Vītola atbrīvošanu," teica Vītola.

Viņa piebilda, ka Vītola aizturēšana bija liels pārsteigums, ņemot vērā, ka domes pārstāvji nedrīkst pieņemt jebkādus lēmumus vienpersoniski.

Ķekavas novada domes deputāts Gatis Līcis (GKL), kurš arī bija ieradies uz preses brīfingu, aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja, ka Vītola kunga aizturēšana, visticamāk, ir saistīta ar vairākiem iepirkumiem Ķekavas novadā, nevis tikai vienu kā lēš pārējie Ķekavas novada domes kolēģi. "Situācija ir skarba arī pārējos iepirkumos, kur Vītola kungs ir piedalījies. Piemēram, iepirkumā par izbūves darbiem pie Ķekavas novada domes arī bija neizskaidrojams sadārdzinājums," viņš norādīja.

Ķekavas novada domes deputāts Olafs Klūdziņš (JKP) pauda, ka Vītola aizturēšanai noteikti ir būtisks pamatojums. Tāpat viņš atzīmēja, ka ir grūti prognozēt, ar ko ir saistīta Vītola aizturēšana, kā arī neesot informācijas, kas ir otra aizturētā fiziskā persona. Vienlaikus Klūdziņš teica, ka Vītola atstādināšana no Ķekavas novada domes priekšsēdētājas pirmā vietnieka amata vēl ir spriežama un diskutējama, ko dome arī tuvākajā laikā darīs.

Savukārt Ķekavas novada domes deputāts Voldemārs Pozņaks (LZP) uzsvēra, ka viņam patlaban nav ne aizdomu, ne komentāru par Vītola aizturēšanu. Viņš sacīja, ka patlaban publiskajā telpā ir nekonkrēti fakti, kam nav veikta nekāda izpēta. "Te ir jāņem dokumentācija, jāskatās, un tad var runāt. Kolēģu minētais iepirkums par ūdensvada un kanalizācijas tīklu izbūvi Loreķu teritorijā, Ķekavā, ir veidots pirms jaunās domes vadības. Mums pirmdien būs sapulce domē, tad arī lemsim, ko darīt. Galvenokārt jāņem vērā tas, ka iepirkumu izpēte par izbūvi Loreķu teritorijā ir pašvaldības jautājums, ne Ķekavas novada domes," atklāja Pozņaks.

LETA jau ziņoja, ka KNAB piektdien aizturējis Vītolu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija. KNAB informēja, ka piektdien aizturējis kādu Ķekavas novada pašvaldības amatpersonu un arī fizisku personu par iespējamu kukuļošanu saistībā ar būvdarbu veikšanu.

Kriminālprocess sākts šī gada 12.augustā pēc Krimināllikuma 320.panta trešās daļas, proti, par kukuļa pieprasīšanu lielā apmērā.

Krimināllietas materiāli satur ziņas par to, ka Ķekavas novada pašvaldības amatpersona, iespējams, pieprasīja uzņēmējam kukuli 30 000 eiro apmērā, lai uzņēmējs saņemtu pēdējo maksājumu no Ķekavas novada pašvaldības par būvdarbu veikšanu projekta ietvaros, informēja KNAB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!