Foto: stock.xchng

Vairāku gadu laikā nav samazinājusies dāvanu došana, neoficiāli maksājumi medicīnā un pazīšanās izmantošana, lai saņemtu veselības aprūpes pakalpojumus, atskatoties uz Korupcijas apkarošanas un novēršanas biroja (KNAB) pirmā pusgada datiem, ceturtdien norādīja biroja priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks.

Korupcija medicīnā būs viena no KNAB darbības prioritātēm arī turpmāk. KNAB nolēmis nākamgad pārbaudīt augstāko valsts amatpersonu ienākumu deklarācijas veselības aprūpes jomā.

Ar darbības rezultātiem ceturtdien Streļčenoks iepazīstināja KNAB Konsultatīvo padomi, kuru veido daudzu nevalstisko organizāciju pārstāvji, to vidū arī Latvijas Ārstu biedrība.

"Es raksturotu, ka situācija medicīnā kopš 2007.gada nemainās, jo, jautājot pacientiem, vai viņi maksājuši ārstiem vai snieguši dāvanas, tā arī paliek – viena trešdaļa to dara," sacīja Streļčenoks.

2011.gadā pacientu aptauja liecināja, ka neoficiāli ārstiem maksājuši vai dāvanas devuši 33,3%, bet 2007.gadā – 33,7%. Savukārt 2005.gadā tādu bija 41,3% aptaujāto pacientu.

"Varam secināt, ka šī ir tā joma, kurai pievērst uzmanību, jo nākotnē tas notiks. Plānojot nākamā gada darbus, esam iecerējuši vairākus virzienus – novēršana un deklarāciju pārbaude," raksturoja KNAB šefs.

Latvijas Ārstu biedrības pārstāvis Jānis Vētra teica, ka pieņems šos datus zināšanai, bet pauda viedokli, ka, pēc biedrības uzskata, situācija ir daudz labāka nekā pirms pieciem vai desmit gadiem. No biedrības viedokļa ne pārāk loģiski esot salikt kopā maksājumus, dāvinājumus un pazīšanās izmantošanu, lai saņemtu pakalpojumu.

Viņš minēja, ka divi galvenie iemesli, kāpēc korupcijas riski nemazinās, ir zemās algas ārstiem un valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu daudzums. Vētra uzskata, ka datu interpretēšanai jāņem vērā arī valsts apmaksāto pakalpojumu skaits.

"Daudzos gadījumos paši pacienti nāk ar piedāvājumu maksāt, ja ir gaidāma sarežģīta operācija, kas nebūs adekvāti apmaksāta. Viņš domā, ja viņš iemaksās naudu, būs daudz drošākā situācijā. Tā ir abpusēja lieta," uzskata Vētra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!