Foto: DELFI
Korupcijas novēršas un apkarošanas biroja (KNAB) veidotās PHARE programmas projekta izpilde ir pabeigta.

Parakstīti pieņemšanas-nodošanas dokumenti par pēdējo posmu - Integrētās informācijas sistēmas (IIS) pieslēgšana Iekšlietu ministrijas (IeM) Informācijas centra datubāzei, līdz ar to var uzskatīt, ka projekts ir izpildīts, sacīja KNAB priekšnieka vietnieks korupcijas novēršanas jautājumos Alvis Vilks.

IIS ir domāta vairāku informācijas sistēmu vai datubāzu saslēgšanai vienotā sistēmā, lai atvieglotu darbu lietotājiem. Saskaņā ar projektu bija vairākas datubāzes, kas bija jāsaslēdz, un tas arī tika izdarīts, izņemot IeM Informācijas centru, jo nebija tehnisku iespēju to izdarīt. Pieslēgums pie IeM Informācijas centra datubāzes ļaus, izmantojot IIS, piekļūt arī pie šīs informācijas. IIS jau ir sākusi darbu, beidzot tā ir saslēgta arī ar IeM Informācijas centru.

Eiropas Komisijas PHARE 2003.gada nacionālās programmas projektā 2005.gada novembrī tika noslēgts līgums par integrētās informācijas sistēmas un lokālās datubāzes izveidošanu. KNAB uzņēmās saistības pabeigt PHARE projekta ieviešanu un datubāzes izstrādi, kad tehniski kļūs iespējams nodrošināt tās pieslēgumu IeM Informācijas centra informācijas sistēmām.

Tieši saistībā ar šo projektu bijušais KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis nolēma no amata atbrīvot savu vietnieku Vilku. Pret Vilku tika ierosināta disciplinārlieta, lai izvērtētu iespējamos disciplinārpārkāpumus viņa rīcībā saistībā ar "nolaidīgu darba pienākumu izpildi, ilgstošu bezdarbību, maldinošas informācijas sniegšanu, veicot vecākās nozares amatpersonas pienākumus PHARE 2003.gada Nacionālās programmas projekta "Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja attīstība un nostiprināšana" īstenošanā". Uz izmeklēšanas laiku Vilks tika atstādināts no amata pienākumu pildīšanas, bet vēlāk, pēc disciplinārlietas izmeklēšanas, Vilnītis pieņēma lēmumu atbrīvot Vilku no amata.

Vēlāk Vilnīša atbilstību KNAB priekšnieka amatam vērtēja īpaši šim nolūkam izveidota ģenerālprokurora vadīta komisija, kura atzina, ka tieši Vilnītis vainojams projekta neīstenošanā un viņa nostāja, novērtējot PHARE programmas projektu kā nelietderīgu un pēc būtības atsakoties to pabeigt, var radīt zaudējumus Latvijas valstij. Tāpat komisija secināja, ka Vilnītis sistemātiski pieļāvis dažādus pārkāpumus un nav tos novērsis, tāpēc tā savā atzinumā ieteica izskatīt jautājumu par KNAB priekšnieka atbrīvošanu no amata. Īsi pēc komisijas atzinuma, 16.jūnijā, Saeima lēma par Vilnīša atbrīvošanu no KNAB priekšnieka amata.

Tāpat jūnija vidū valdība lēma piešķirt teju 25 000 latu KNAB un IeM Informācijas centram, lai pabeigtu PHARE programmas projektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!