Foto: F64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uzrunājis 34 000 Latvijā reģistrētos ārvalsts uzņēmējus ar aicinājumu vērsties birojā par iespējamo korupciju uzņēmējdarbības vidē, portālu "Delfi" informēja KNAB preses pārstāve Laura Dūša.

Vēstulē ārvalstu uzņēmējiem KNAB norādījis, ka "mūsdienās korupcijai ir nozīmīga ietekme uz visām cilvēka dzīves jomām un visām ekonomikas nozarēm, un visās tās izpausmēs korupcija rada būtiskus riskus uzņēmējdarbības veikšanai".

"Korupcija cieši saistīta ar nabadzību, tā rada sociālo nevienlīdzību un liedz sabiedrībai stabilu attīstību, kas vērsta uz nākotni. Korupcija veido savus "spēles noteikumus" visai valstij, jau tagad tie neatbilst biznesa ētikai. Izvēloties korumpantu "spēles noteikumus" kā vienīgo problēmu risināšanas veidu šodien – mēs liedzam sev izvēlēties iespējas nākotnē un korupcija kļūs par vienīgo iespēju! Aktīvi piedaloties koruptīvās shēmās vienreiz, mēs kļūstam par pastāvīgiem mūsu pašu kļūdas ķīlniekiem. Neko nemainot – vieglāk un labāk nekļūs. Korumpanta "apetīte" ar katru reizi tikai augs. Nākamo reizi būs jādod ievērojami vairāk – un tā vairs nebūs mūsu izvēle! Pieņemot patstāvīgus lēmumus, izvērtējot riskus un atbildību, ar savu lēmumu varam mainīt rītdienu," teikts KNAB vēstulē.

Birojs uzņēmējiem atgādinājis, ka cīņa ar korupciju sākas ar pašiem uzņēmējiem, kas "pieņem lēmumus" un ir "daļa no valsts, kur nav vietas "pērkamiem" lēmumiem, "pērkamām" amatpersonām" un "pērkamai" valsts pārvaldei". "Tas viss ir Jūsu izvēles rezultāts. Ja stabilitāte un labklājība nākotnē, kā arī cīņa ar negodīgumu un netaisnību šodien ir Jūsu izvēle, tad informē KNAB, tiklīdz sastopies ar korupciju," teikts nosūtītajā vēstulē.

Ārvalstu uzņēmēju uzrunāšana esot viens no nākamajiem KNAB spertajiem soļiem, lai panāktu ēnu ekonomikas samazināšanu Latvijā, norāda KNAB. Iepriekš saskaņā ar OECD Konvencijas prasībām KNAB 2014. gada vasarā pārtulkoja un sagatavoja "Pretkorupcijas rokasgrāmata uzņēmējiem: Ētiskas un tiesiskas darbības nodrošināšana" latvisko versiju.

Rokasgrāmatā norādīta informācija uzņēmējiem par galvenajiem starptautisko uzņēmējdarbību vadības instrumentiem un to praktisko ieviešanu dzīvē. Tāpat tajā aprakstīti piemēri no uzņēmējdarbības prakses, ieviešot pretkorupcijas politiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!