Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) izvērtē publiski izskanējušo informāciju par Latvijas pieņemto lēmumu atteikties no lielākas "BioNTech" un "Pfizer" vakcīnu devu piegādes.

KNAB ir pievērsis uzmanību publiski izskanējušajai informācijai un atbilstoši savai kompetencei to patlaban izvērtē.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) LTV ir izteicies, ka "kādi mūsu sistēmā strādājošie cilvēki" pieņēmuši lēmumu atteikties no lielākas "BioNTech" un "Pfizer" vakcīnu devu piegādes, lai gan ražotājs bija piedāvājis piegādāt vairāk nekā 800 000 vakcīnu.

Premjers par šādu rīcību pauda sašutumu, jo viņam šāds lēmums nav saprotams. "Latvijai pirmajā piegājienā piedāvāja vairāk nekā 800 000 "Pfizer" vakcīnu, bet kāds vai kādi mūsu sistēmā strādājošie pieņēma lēmumu pieņemt tikai 97 500 vakcīnas. Ja mēs nebūtu atteikušies, mums šobrīd būtu daudz vairāk vakcīnu," apgalvoja premjers.

Kariņš atzina, ka par šo faktu notiek dienesta izmeklēšana, ko ierosinājis veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) un, ja kāds būs jāsauc pie atbildības, tad tas tiks darīts.

"Protams, sākumā jānoskaidro visi lietas apstākļi, lai gan šajā stāstā mani mulsina tikai tas, ka šāds lēmums pieņemts slepenībā. Jaunais veselības ministrs strādā savādāk, tāpēc tagad visi jautājumi par vakcīnu piegādēm tiek lemti valdībā," sacīja Kariņš.

Jau vēstīts, ka pēc Pavļuta rīkojuma sākta dienesta pārbaude par vakcīnu pret Covid-19 portfeļa veidošanas principiem un to atbilstību labas pārvaldības principiem, informēja Veselības ministrija (VM).

Ministrs ierosinājis dienesta pārbaudi, lai izvērtētu pieteikuma uz ražotāja "BioNTech-Pfizer" vakcīnām tiesiskos un faktiskos apstākļus, lēmuma pieņemšanā iesaistīto institūciju un amatpersonu rīcības tiesiskumu un pamatojumu, kā arī pieteikuma norises procesa atbilstību tiesību normām. Tāpat pārbaudē būs jāizvērtē Covid-19 vakcīnu portfeļa veidošanas procesa atbilstību lietderības apsvērumiem un labas pārvaldības principiem.

Pavļuts atzina, ka janvārī visiem mediķiem nepietiks vakcīnu pret Covid-19. Politiķis skaidroja, ka kopumā janvārī bija plānots vakcinēt 30 000 mediķu, taču pašlaik piegāžu grafiks liecina, ka pieejamas tikai 35 200 vakcīnas, kas būs pietiekami aptuveni 17 000 cilvēku vakcinēšanai.

Ministrs toreiz atzina, ka ir grūti atbildēt uz jautājumu, kādēļ vakcinēt plānots 30 000 personu, lai gan vakcīnu pietiks tikai aptuveni 17 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!