Foto: F64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) izvērtēs internetā publicēto aizdomās turētā uzņēmēja Jūlija Krūmiņa topošās grāmatas melnrakstu, kurā vēstīts par "Aivara un Andra noziedzīgajiem grupējumiem".

Kā sacīja KNAB sekretariāta vadītāja Māra Priedīte, birojs izvērtēs minēto materiālu un lems par turpmāko rīcību.

Jau ziņots, ka par iespējamu politisko partiju nelikumīgu finansēšanu aizdomās turētais miljonārs pēdējā laikā strādājis pie memuāriem, kuros grasoties vēstīt arī par "Aivara un Andra noziedzīgajiem grupējumiem", raksta portāls "pietiek.com".

Portāla rīcībā esot nonācis vienas šīs grāmatas nodaļas fragmenta melnraksts, kuru tas ar saīsinājumiem publicējis. Grāmatā Krūmiņš grasoties analizēt arī Latvijas neatkarības 25 gadus, jo "es tomēr biju viens no samērā pietuvinātiem klātesošajiem un biju pazīstams ar visiem tā laika politiskajiem darboņiem". "Es redzēju, kā pakāpeniski lielākā daļa šo cilvēku, kuri nebija izglītoti politiķi - aktieri, ārsti, muzikanti, bārmeņi, zooloģiskā parka darbinieki un cilvēki ar lieliem parādiem, kuri ir viegli uzpērkami, -, kā viņu domas pārņēma nevis Latvijas labklājība, bet gan pārtikusi un bagāta dzīve."

"Es uzskatu, ka lielākā valsts nelaime šo 25 gadu laikā bija tas, ka organizējās divi noziedzīgie grupējumi, kuri nebija ne bandīti, ne reketieri, bet gan mūsu pašu bāleliņi, kuri kļuva par valsts likumīgajiem zagļiem un izveidoja šos divus noziedzīgos grupējumus, kuri vēl šodien valda Latvijā. Andra un Aivara saplūšana beidzās ar valsts pārvaldīšanu. Šo nodaļu es nebūtu rakstījis, bet tieši šo divu noziedzīgo grupējumu dēļ es biju spiests pārdot savus uzņēmumus un emigrēt uz divarpus gadiem uz Austrāliju. Andra noziedzīgais grupējums veidojās Valmierā, bet Aivara noziedzīgais grupējums - Ventspilī," rakstot Krūmiņš.

Jau ziņots, ka KNAB Krūmiņam noteicis aizdomās turētā statusu divos kriminālprocesos. Vienā kriminālprocesā uzņēmējam kā drošības līdzeklis piemērots aizliegums izbraukt no valsts un tikties ar konkrētām personām, bet otrā kriminālprocesā viņam drošības līdzeklis nav piemērots.

KNAB vienā no kriminālprocesiem, kas sākts par iespējamu partiju nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā, aizturējusi arī Jūrmalas mēru Gati Truksni (ZZS) un savulaik ar partiju "No sirds Latvijai" saistīto Jorenu Raitumu. Abiem piemēroti aizdomās turētā statusi, taču šobrīd abi ir atbrīvoti un viņiem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Kopumā KNAB bija aizturējis četras personas.

Tikmēr no amata atstādināta Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas priekšsēdētāja Aija Orniņa. Orniņa apliecināja, ka KNAB viņai inkriminē neizpaužamu ziņu izpaušanu un "piedāvājuma pieņemšanu" no Krūmiņa. Viņa gan norādīja, ka konkrētais process nav saistīts ar kriminālprocesu par iespējamu partiju nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā, kurā aizturēts Krūmiņš un Truksnis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!