Foto: DELFI
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) izvērtēs, vai nav pārkāpts likums, pašvaldības kapitālsabiedrības AS "Jelgavas autobusu parks" (JAP) valdes locekli Pēteri Salkazanovu ieceļot par padomes locekli AS "AMO Plant".

KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs skaidroja, ka nav iespējams uzreiz secināt, vai konkrētajā gadījumā tas ir interešu konflikts, tāpēc Salkazanova gadījumā KNAB izvērtēs, vai amatpersona ir ievērojusi tai likumā noteiktos ierobežojumus un aizliegumus.

Vitenburgs skaidroja, ka, lai nodrošinātu valsts amatpersonu darbību sabiedrības interesēs un personiskās vai mantiskās ieinteresētības ietekmi uz to darbību, likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" ir noteikti vairāki ierobežojumi un aizliegumi.

Piemēram, speciālie valsts amatpersonas amata savienošanas ierobežojumi. Valsts amatpersonām ir aizliegts savu amatpersonas amatu savienot ar tādiem amatiem, kuri nav atļauti normatīvajos aktos. Saskaņā ar šā likuma 7.panta piekto daļu pašvaldību kapitālsabiedrību valžu un padomju locekļiem ir atļauts savienot valsts amatpersonas amatu tikai ar noteiktiem citiem amatiem un darbiem.

Pašvaldību kapitālsabiedrību valžu locekļi var ieņemt amatu, kuru viņi ieņem saskaņā ar likumu, Ministru kabineta noteikumiem un rīkojumiem, tāpat var ieņemt amatu arodbiedrībā, biedrībā vai nodibinājumā, politiskajā partijā, politisko partiju apvienībā vai reliģiskajā organizācijā, ja nav noteikts citādi. Viņi var strādāt pedagoga, zinātnieka, ārsta, profesionāla sportista un radošo darbu.

Tāpat pašvaldību kapitālsabiedrību valžu locekļi var ieņemt amatu kapitālsabiedrībā, kurā valsts vai pašvaldība ir dalībnieks, ja tas saistīts ar valsts vai pašvaldības interešu pārstāvēšanu šajā sabiedrībā, nerada interešu konfliktu un ir saņemta tās valsts amatpersonas vai koleģiālās institūcijas rakstveida atļauja, kura attiecīgo personu iecēlusi, ievēlējusi vai apstiprinājusi amatā.

Līdztekus minētajiem likumā ir noteikta virkne citu atļauto darbības veidu, bet attiecībā uz citiem gadījumiem minētajām amatpersonām nav atļauts savienot savu amatpersonas amatu ar citiem amatiem, tostarp privātās kapitālsabiedrībās, skaidroja Vitenburgs.

Tāpat normatīvajos aktos valsts amatpersonām ir noteikti arī komercdarbības ierobežojumi. Valsts amatpersonai divus gadus pēc tam, kad tā beigusi pildīt attiecīgā valsts amatpersonas amata pienākumus valsts vai pašvaldības institūcijā, aizliegts iegūt tāda komersanta mantu, kā arī kļūt par dalībnieku, akcionāru, biedru vai ieņemt amatus tādā komercsabiedrībā, attiecībā uz kuru šī valsts amatpersona, pildot savus pienākumus, pieņēmusi lēmumu par iepirkumu valsts vai pašvaldības vajadzībām, valsts vai pašvaldības finanšu līdzekļu, valsts vai pašvaldības privatizācijas fonda līdzekļu piešķiršanu, veikusi uzraudzības, kontroles vai sodīšanas funkcijas, skaidroja Vitenburgs.

Kā ziņots, septembra beigās reģistrēta jaunieceltā "AMO Plant" padome, kuras sastāvā līdztekus Krievijas Federācijas pilsoņiem ir JAP vadītājs Salkazanovs. Tādējādi autobusu lietotāja valdes loceklis vienlaikus kļuvis par šo pašu autobusu ražotāja padomes locekli.

Salkazanovs pastāstīja, ka šajā gadījumā nesaskata interešu konfliktu, jo JAP autobusus iepērk no AS "Ferrus", kas ir šo autobusu piegādātājs, nevis no ražotāja, kura padomē viņš ir.

"Padomē ir pārstāvētas līdzīpašnieku intereses, un Jelgavas pašvaldības, kas arī ir "AMO Plant" līdzīpašniece, kapitāldaļu turētājs nolēma uzticēt man šajā uzņēmumā pārstāvēt Jelgavas daļu intereses," skaidroja Salkazanovs.

Jau ziņots, ka pēdējā laikā JAP iepircis daudzus "AMO Plant" ražotos autobusus. Līdz gada beigām JAP rīcībā būs 31 Jelgavā, rūpnīcā "AMO Plant", saliktais autobuss. Savukārt "AMO Plant" ražoto autobusu piegādātāja ir "AMO Plant" līdzīpašniece AS "Ferrus", liecina Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) paziņojums.

"AMO Plant" līdzīpašniece AS "Ferrus" iepirkumā ir izvēlēta sarunu procedūras rezultātā bez konkursa, nepublicējot dalības uzaicinājumu. Tam par iemeslu JAP atbilstoši normatīviem norādījis, ka no tā paša uzņēmuma būs nepieciešamas papildu piegādes.

SIA "Jelgavas Autobusu parks" īpašniece ir Jelgavas pilsētas pašvaldība.

Uzņēmums "Amo Plant" dibināts 2005.gadā. Uzņēmuma akcionāri ir Maskavas valdība (Maskavas pilsētas Īpašuma departamentam pieder 92,55% "Amo Plant"), AS "Amo Zil" (4,42%), Jelgavas dome (2,73%) un AS "Ferrus" (0,29%). Kopējais investīciju apjoms pašlaik sasniedz ap 30 miljoniem eiro jeb 21 miljonu latu. Rūpnīcā ir nodarbināti 60 darbinieki.

Sākotnēji jaunajā uzņēmumā 51% akciju piederēja Maskavas domei, bet 49% - AS "Ferrus". Vēlāk 51% uzņēmuma akciju piederēja Maskavas pašvaldības Īpašuma departamentam, 12% - AS "Ferrus", bet 37% - Jelgavas domei, kas piedalās ar mantisko ieguldījumu - zemesgabalu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!