Foto: F64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nesaskata pārkāpumus kultūras ministres Žanetes Jaunzemes-Grendes (NA) rīcībā, dodoties komandējumā uz Austrāliju un tur uzturoties.

Biroja pārstāve Inta Šaboha portālam "Delfi" pastāstīja, ka KNAB izvērtēja saņemto iesniegumu par Jaunzemes-Grendes Austrālijas komandējuma izdevumiem, taču pārbaudes rezultātā nekonstatēja faktus, kas liecinātu, ka ministre būtu pārkāpusi normatīvajos aktos noteiktos ierobežojumus valsts amatpersonām.

Jau vēstīts, ka KNAB skaidroja, vai kultūras ministre nav pārkāpusi interešu konfliktu ierobežojumus, dodoties ar vīru komandējumā uz Austrāliju. KNAB lūdzis Kultūras ministrijai sniegt papildu informāciju saistībā ar šo komandējumu un, izvērtējot saņemtos materiālus, uzsāka pārbaudi par iespējamo interešu konfliktu.

Iepriekš policijā ar lūgumu sākt kriminālprocesu vērsies portāls "Pietiek.com". Taču policija neko sodāmu braucienā nesaskatīja un procesu nesāka. 

Jaunzeme-Grende pirms Ziemassvētkiem devās komandējumā uz Austrāliju, kur atradās līdz pat 5.janvārim, lai piedalītos Austrālijas latviešu 54.Kultūras dienu pasākumos un tiktos ar Austrālijas latviešu diasporu. Komandējums tika motivēts ar to, ka Kultūras ministrijas izstrādātajās un valdībā apstiprinātajās Nacionālās identitātes, pilsoniskās sabiedrības un integrācijas politikas pamatnostādnēs 2012.-2018.gadam kā viena no prioritātēm ir izvirzīta diasporas saišu stiprināšana ar Latviju.

Mediji pauda sašutumu par šo braucienu, norādot, ka pēdējās komandējuma dienās Austrālijā Jaunzeme-Grende pārcēlusies uz dārgāku pludmales viesnīcu, kas turklāt neatrodas tuvāk politiķes apmeklētā pasākuma norises vietai LNT Ziņas vēstīja, ka Kultūras ministrijas ierēdņu sniegtā informācija liecina, ka ministres vīrs dzīvojis par valsts naudu apmaksātā viesnīcā.

Kritiku par šo braucienu izteicis arī Valsts prezidents Andris Bērziņš un ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), kurš solījis turpmāk stingrāk vērtēt nepieciešamību politiķiem doties komandējumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!