Foto: DELFI

Izvērtējot Rīgas domes (RD) "Vienotības" frakcijas deputātu iesniegumu par iespējamām mahinācijām ar pašvaldības dzīvokļiem, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pārkāpumus nav konstatējis, informēja KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs.

Deputāti bija ieguvuši informāciju, ka Rīgas pašvaldības uzņēmuma "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) apsaimniekotajās mājās vairāki pašvaldības dzīvokļi izslēgti no dzīvokļu reģistra un tajos mitinās svešas personas, tādēļ par to informēja tiesībsargājošās institūcijas.

Pēc Vitenburga teiktā, KNAB ir izvērtējis iesniegumā minētos faktus un sniedzis atbildi, informējot iesniedzējus par tiesiskajiem un faktiskajiem apstākļiem saistībā ar iesniegumā norādītajiem gadījumiem.

"Pārbaudē tika secināts, ka nav pamata uzskatīt, ka pašvaldības darbinieku rīcība bijusi prettiesiska un būtu notikusi pašvaldības mantas izšķērdēšana vai nolaidība," paskaidroja KNAB pārstāvis.

Saskaņā ar RD "Vienotības" frakcijā iepriekš sniegto informāciju iespējamie pārkāpumi atklāti pēc iedzīvotāju sūdzībām, kuri dzīvokļus iegādājušies Rīgas pašvaldības izsolēs. Pēc iegādes iedzīvotāji secinājuši, ka viņiem ir jāmaksā nesamērīgi liela maksa par koplietošanas telpu uzturēšanu. Tāpēc, lai situāciju noskaidrotu, dzīvokļu īpašnieki vērsās pie RD "Vienotības" frakcijas deputātiem.

"Kādā mājā Rīgā no sarakstiem mistiskā kārtā pazuduši četri dzīvokļi. Dokumentos uzrādīts, ka šīs divstāvu mājas koridoru platība ir 258 kvadrātmetri, kas ir vairāk nekā 40% no mājas kopējās platības, bet inventarizācijas plānā koridora platība ir tikai 173,9 kvadrātmetri. Pat vispieticīgākie aprēķini rāda, ka šajā mājā ar malkas apkuri vidēji mēnesī komunālajos maksājumos rīdzinieki pārmaksā 70 latu," norādīja "Vienotības" frakcijas deputāts Valdis Gavars.

Runājot par to, kas pie tā varētu būt vainīgs, Gavars pieļāva, ka šāda pašvaldības dzīvokļu norakstīšana nevar būt notikusi bez vairāku pašvaldības darbinieku ziņas un, iespējams, tajā arī iesaistīti augsta līmeņa vadītāji. "Ņemot vērā Rīgas mēra Nila Ušakova autoritatīvo vadības stilu, par to varētu būt atbildīgs tieši viņš. Ir pagājuši teju trīs gadi, un viņam būtu jāzina, kas ir viņa saimniecībā," viņš klāstīja.

RNP ir izveidots 2010.gadā, apvienojot 15 līdz tam pastāvošos pašvaldībai piederošos namu apsaimniekotājus – "Rīgas centra apsaimniekotāju", "Kurzemes namu apsaimniekotāju", "Zemgali", "Avota namus", "Krasta namus", "Ķengaraga namus", "Daugavas namus", "Pļavnieku namus", "Juglas namus", "Mežciema namsaimnieku", "Purvciema namus", "Valdemāra namus", "Sarkandaugavu", kā arī "Viesturdārzu" un "Vecmīlgrāvi".

Rīgas pilsētas pašvaldības īpašumā, valdījumā un pārvaldīšanā ir 4193 dzīvojamās mājas ar kopējo apsaimniekojamo platību virs astoņiem miljoniem kvadrātmetru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!