Foto: AFI
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nekomentē, vai publiskajā vidē nonākušās it kā noklausītās politiķa Aināra Šlesera sarunas ir autentiskas, atsakoties sniegt arī informāciju, vai saistībā ar šo "noplūdi" birojā netiek veikta kāda pārbaude.

KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs norādīja: "Ņemot vērā izmeklēšanas intereses konkrētajā kriminālprocesā, KNAB atzīst, ka jebkurš KNAB komentārs - apliecinājums vai noliegums - par minēto faktu patiesumu un atbilstību izmeklēšanas informācijai vienlaikus atklātu konkrētajā kriminālprocesā esošās ziņas par izmeklējamajiem faktiem un iespējamajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, kas šajā pirmstiesas izmeklēšanas stadijā var traucēt izmeklēšanas interesēm".

Viņš vēl piebilda, ka konkrētajā krimināllietā publisku informāciju par pieņemtajiem lēmumiem KNAB sniedza jau 26. un 30.maijā. Patlaban turpinās pirmstiesas izmeklēšana - tiek veiktas arvien jaunas izmeklēšanas darbības un to rezultātā palielinās iesaistīto personu skaits.

Jau ziņots, ka KNAB šā gada 20.maijā sācis kriminālprocesu aizdomās par vairāku amatpersonu iespējamiem noziegumiem - noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kukuļņemšanu, kukuļdošanu un neatļautu piedalīšanos mantiskos darījumos.

Kā noprotams no KNAB izplatītās informācijas, izmeklētāju uzmanības centrā ir Saeimas deputāts Ainārs Šlesers (LPP/LC), bet kratīšanas pie Ventspils mēra Aivara Lemberga un ar Andri Šķēli (TP) saistītos uzņēmumos bijušas saistītas ar šo izmeklēšanu.

Tikmēr šonedēļ publiskajā telpā nonākušas it kā noklausītas Šlesera, laikraksta "Diena" īpašnieka Viestura Koziola un citu personu sarunas. Portāls "pietiek.com" vēsta, ka tā dēvētās "oligarhu lietas" izmeklēšanas gaitā KNAB konstatējis, ka laikraksta "Diena" patiesie īpašnieki vismaz brīdī, kad par tā kontrolpaketes īpašnieku 2010.gada vasarā formāli kļuva Koziols, patiesībā bija politiķi Šlesers, Šķēle un Lembergs.

Laikraksta "Diena" pirkšanas darījums esot realizēts caur SIA "Rīgas tirdzniecības osta" (RTO), kas, kā ir pārliecināti izmeklētāji, caur starpniekfirmām slēpti pieder Šleseram, Šķēlem un Lembergam. KNAB redzeslokā laikraksta "Diena" pirkums nonācis, izmeklējot trīs oligarhu patiesās īpašumtiesības citos uzņēmumos, arī RTO.

Operatīvās darbības pasākumu gaitā KNAB iegūtā informācija rādot, ka Šleseram slēpti piederot kapitāldaļas RTO, SIA "Jaunrīgas attīstības uzņēmums", SIA "Baltijas aviācijas sistēmas", SIA "Zaķusalas Estates" un SIA "Abi krasti". Šīs kapitāldaļas tiekot pārvaldītas caur vairākiem ārvalstīs reģistrētiem uzņēmumiem, kuru oficiālie pārstāvji ir Koziols, Tormuds Stene Johansens un Bertolts Fliks.

Koziols savu uzņēmumu saistību ar Šleseru publiski noliedzis. Tāpat Šlesers publiski noliedzis, ka viņam slēpti piederētu šo uzņēmumu kapitāldaļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!