Neviens no aptaujātajiem Valsts prezidenta Valda Zatlera pacientiem nav liecinājis, ka Zatlers, būdams ārsts Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā pirms vai pēc veiktās operācijas ir prasījis papildu samaksu par operācijas veikšanu. Taču pacientu sniegtās liecības liecina, ka Zatlers no viņiem saņēmis dāvanas, liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārbaude.
KNAB secinājis, ka Zatlera kā valsts amatpersonas un kā ārsta darbībā nav konstatētas koruptīvu noziedzīgu nodarījumu pazīmes.

Pārbaudot Zatlera kā valsts kapitālsabiedrības valdes priekšsēdētāja darbības, konstatēts, ka papildus valsts amatpersonas amatam Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā viņš pildīja ārsta pienākumus. Pārbaudes laikā pieņemti paskaidrojumi no Zatlera pacientiem, kas ārstējās slimnīcā 2006.gadā un 2007.gadā. Paskaidrojumus kopumā snieguši 377 Zatlera bijušie pacienti.

Vienlaikus konstatēts, ka Zatlers kā ārsts no pacientiem ir saņēmis dāvanas par operācijas veikšanu. Ņemot vērā minētos faktus, kā arī nošķirot Zatlera kā valsts kapitālsabiedrības valdes priekšsēdētāja un kā ārsta darbību, secināts, ka saņemtās dāvanas ir vērtējamas kā dāvanas, kas saņemtas ārpus valsts amatpersonas pienākumu pildīšanas, liecina KNAB pārbaude.

Izvērtējot saņemto dāvanu vērtību, konstatēts, ka neviena saņemtā dāvana, par kuru pacienti sniedza informāciju, nepārsniedza likumā atļauto vērtību, proti, vienu minimālo mēnešalgu. Pacientu sniegtā informācija liecina, ka divos gadījumos dāvināta nauda, citos - ziedi, saldumi, alkohols, pašu pacientu veidotie darbi. Informācija par valsts amatpersonas deklarācijā nenorādītajām dāvanām nosūtīta pēc piekritības Valsts ieņēmumu dienestam.

Pārbaudes laikā atklāti jauni fakti saistībā ar Zatlera kā valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca" valdes priekšsēdētāja atalgojuma noteikšanu, kā arī Zatlera kā "Ortopēdijas privātprakse" ārsta sniegtajiem pakalpojumiem medicīnas sabiedrībā "ARS". To izvērtēšanai uzsākta cita pārbaude.

Jau ziņot, ka bijušā ārsta Valda Zatlera izvirzīšanu prezidenta amatam pavadījušas asas diskusijas par tā dēvētajām "naudas pateicībām" ārstiem. Zatlers atzinis, ka pacienti viņam pateikušies un viņš pieņēmis šādas dāvanas, taču noliedzis, ka tās būtu iepriekš pieprasītas. Pēc masu medijos publiskotās informācijas par Zatlera teikto, ka viņš šādu pateicību pieņēmis, tika uzsākta KNAB pārbaude. Lai pārbaudi veiktu, KNAB no TOS pieprasīja Zatlera pacientu sarakstus, taču tie birojam tika nodoti tikai jūlija beigās. Pacienu "pateicības" arī neparādījās Zatlera amatpersonas deklarācijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!