Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nepārbaudīs svētdien Latvijas Televīzijas raidījumā "De facto" izskanējušo informāciju par kāda nu jau bijušā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes (FPP) izmeklētāja aizdomīgo mantisko stāvokli.

KNAB preses pārstāve Laura Dūša informēja, ka KNAB kompetencē ir kontrole pār valsts amatpersonu darbību un normatīvajos aktos valsts amatpersonām noteikto aizliegumu un papildu ierobežojumu ievērošanu.

"De facto" sižetā minētā persona vairs nav valsts amatpersona, turklāt pārbaudes materiāli par valsts amatpersonu un viņu radinieku ienākumu atbilstību izdevumiem tiek nosūtīti VID ienākumu likumības pārbaudei. Līdz ar to KNAB kompetencē nav izskanējušās informācijas pārbaude, skaidroja Dūša.

Pārbaudot vairāku FPP strādājošo deklarācijas, "De facto" bija atklājis, ka FPP izmeklētājs Roberts Dirnēns pēc mātes nāves ir saņēmis pusmiljonu eiro lielu mantojumu. Māte strādājusi par skolotāju, un viņai mantojumā nebija, piemēram, pēcpadomju laikā atgūtu namīpašumu. Taču saviem diviem dēliem viņa glabāja vairāk nekā 500 000 ASV dolāru skaidrā naudā. Aizvadītā gada nogalē Dirnēns no darba Finanšu policijā aizgāja.

Finanšu policijas vecākā izmeklētāja Roberta Dirnēna alga pērn vidēji mēnesī bija 800 eiro uz rokas. Gan pēdējā, gan iepriekšējo gadu deklarācijas uzrāda, ka viņš glabājis skaidru naudu - aptuveni piecas reizes lielāku nekā paša gada atlīdzība.

Kā vēstīja raidījums, tieši 2014. gada deklarācija parāda būtisku pavērsienu Dirnēna mantiskajā stāvoklī. Izrādās, viņa māte, būdama skolotāja Jelgavā, spējusi sarūpēt saviem diviem dēliem - Robertam Dirnēnam un Kasparam Aleksandrovam - ievērojamu mantojumu, tostarp 550 000 ASV dolāru skaidrā naudā. Finanšu policists norādījis, ka viņa mantojuma tiesa kopumā ir 444 985 eiro, ieskaitot īpašumus un daļu no skaidrās naudas, ko glabājusi māte.

Publiski pieejamie dati liecina, ka Roberts Dirnēns mantojumā saņemto zemesgabalu Garkalnē netālu no Sunīšu ezera par nepilniem 200 000 eiro pārdevis savam 23 gadus vecajam dēlam Robijam.

Tēvs jaunietim esot arī atdevis daļu no mantotās skaidrās naudas - 100 000 eiro, kas ieguldīti firmā "S.D.D.Group". Tā pieder finanšu policista dēlam un vēl divām viņa vienaudzēm no Ozolniekiem. Jauniešu bizness - kokmateriālu un būvmateriālu vairumtirdzniecības starpnieku darbība. Firmā strādā divi cilvēki, taču rādītāji liekoties neticami veiksmīgi - jau otrajā gadā pēc nodibināšanas firma sasniedza 1,25 miljonus eiro lielu apgrozījumu.

Dirnēna dēlam pieder arī vairāki citi īpašumi. Piemēram, dažas dienas pēc pilngadības sasniegšanas viņš iegādājies palielu zemesgabalu Rīgā un dzīvokli jaunajā projektā Ozolniekos, bet pirms diviem gadiem viņš ticis pie dzīvokļa jaunā projekta mājā Imantā.

Roberts Dirnēns apgalvojis, ka mātes līdzekļus daļēji veidojuši brāļa Kaspara Aleksandrova darījumi. Viņš darbojoties ar nekustamajiem īpašumiem, auto tirdzniecību un citu biznesu. Taču šajā gadījumā neatbildēts paliek jautājums, kādēļ tad viņš ļāvis krietnu daļu no paša nopelnītā atdot Finanšu policijā strādājošajam brālim, vēstīja "De facto".

Uzņēmumu reģistrā redzams, ka Aleksandrovs kopš 2011. gada nevienā uzņēmumā vairs neparādās ne kā amatpersona, ne dalībnieks.

Aleksandrova meita Madara Dirnēna ir valdes locekle Kipras ofšoram piederošā 2014. gada nogalē reģistrētā firmā "Re&Law Consultations". Drīz pēc firmas reģistrēšanas tā nopirkusi četras jaunas mašīnas.

Pēc "De facto" rīcībā esošās informācijas, Dirnēns, kurš Finanšu policijā nostrādājis vismaz 15 gadus, šo darbu atstājis nelabprāt. Taču oficiāli viņa darbā pārkāpumi neesot konstatēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!