Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nolēmis nesākt kriminālprocesu par iespējamām krāpnieciskām darbībām ar Eiropas Savienības fondu finanšu līdzekļiem saistībā ar Inčukalna gudrona dīķu sanācijas projekta iepirkumu.

KNAB preses pārstāve Laura Dūša skaidroja, ka KNAB veiktajā resoriskajā pārbaudē saistībā ar valsts amatpersonu rīcības izvērtējumu ir pieņemts lēmums par atteikumu sākt kriminālprocesu. Šāds lēmums pieņemts, pamatojoties uz to, ka pārbaudes laikā netika iegūtas ziņas, ka amatpersonu rīcības rezultātā, piešķirot papildu finansējumu projekta īstenošanā, būtu notikuši noziedzīgi nodarījumi, atbildība par kuriem paredzēta Krimināllikuma 317., 320. un 328.pantā.

Tāpat resoriskās pārbaudes laikā netika iegūtas ziņas, kas liecinātu, ka projekta realizācijas laikā būtu notikusi projekta finansējumam paredzēto līdzekļu piesavināšanās vai to izlietošana citiem mērķiem, nekā tie sākotnēji tika piešķirti.

Pārbaude tika sākta pērn pēc sabiedrības par atklātību "Delna" iesnieguma. Kā iepriekš norādīja "Delna", Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un tās padotībā esošā iestāde Valsts vides dienests (VVD) pieņēma lēmumu turpināt realizēt Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas projektu, papildus SIA "Skonto būve" piešķirot 16,5 miljonus eiro. Iepirkuma uzraudzības birojs (IUB) deva atļauju VVD piemērot sarunu procedūru.

"Delna" bija pārliecināta, ka IUB nevērtēja sarunu procedūras pamatojumu pēc būtības - neiedziļinājās projekta pamatojošajā dokumentācijā, bet skatīja to tikai formāli. Šī pārliecība ir balstīta uz to, ka IUB savā lēmumā ir norādījis, ka sarunu procedūra tiek saskaņota, ņemot vērā sniegto informāciju, par kuras pareizību atbild VVD.

"Delnas" ieskatā projektā nepastāv tādi neparedzami apstākļi, uz kādiem atsaucas "Skonto būve", lai būtu likumīgs pamats pārskatīt darbu izmaksas un izpildes termiņus. VARAM savu pozīciju pamato, ka Inčukalna projektā iepriekš nav veikti pētījumi par gudrona spējām uzsūkt un atgrūst ūdeni.

"Delna" atzīmē, ka šādi ar gudrona dīķiem saistītie vides apstākļi un riski "Skonto būvē" jau iepriekš bija prognozēti, gan sagatavojot piedāvājumu konkursā, gan uzņemoties civiltiesisko atbildību par līgumdarbu izpildi laikā un kvalitātē.

"Delna", vēršoties KNAB, norādīja, ka attiecībā uz izdevumiem krāpšana ir jebkāda darbība vai bezdarbība ar iepriekšēju nodomu, kura ir saistīta ar finanšu līdzekļu izlietošanu citiem mērķiem, nekā tie sākotnēji tika piešķirti, nepilnīgu pārskatu vai dokumentu lietošanu, kā arī informācijas noklusēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!