Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nesāks kriminālprocesu par pērn veikto vairāku prēmiju izmaksāšanu Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājam Andrim Guļānam.
KNAB pabeidzis Ģenerālprokuratūras pārsūtītā Valsts kontroles (VK) iesnieguma pārbaudi saistībā ar AT veiktajā revīzijā konstatētajiem iespējamajiem pārkāpumiem. Biroja izmeklētājs pieņēmis lēmumu par atteikšanos uzsākt kriminālprocesu.

Kā informēja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs, izskatot VK iesniegumu, KNAB izmeklētājs atzinis, ka nav pamata kriminālprocesa uzsākšanai, jo nav konstatējamas Krimināllikuma 24.nodaļā "Noziedzīgi nodarījumi valsts institūciju dienestā" minēto noziedzīgo nodarījumu sastāva pazīmes.

AT priekšsēdētāja palīdze Anita Kehre pastāstīja, ka AT ir gandarīta par KNAB lēmumu. "No paša sākuma mēs jau vairākkārt centāmies pierādīt un skaidrot, ka VK nebija pamata veidot tik lielu un publisku skandālu. Ne velti mēs mēģinājām visos tiesiskos veidos šo lēmumu apstrīdēt. Ne mirkli nešaubījāmies, ka aizdomas ir nepamatotas, bet nu tas ir apstiprinājies vēl vienā instancē. Cerams, ka tagad tam visam ir pielikts punkts," sacīja Kehre.

Šonedēļ Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP), kura pārraudzībā atrodas KNAB, pret KNAB vadītāju Alekseju Loskutovu ierosināja disciplinārlietu un līdz izmeklēšanas beigām viņu atstādināja no amata. VK revīzijā par KNAB darbu 2006.gadā konstatēti ilgstoši pārkāpumi operatīvajai darbībai paredzēto līdzekļu uzskaitē un izlietošanā.

VK jūnijā vērsās KNAB, lūdzot pārbaudīt pērn veikto vairāku prēmiju izmaksāšanu AT priekšsēdētājam Andrim Guļānam.

Veiktajā revīzijā VK secinājusi, ka pērn kopumā bijuši 12 rīkojumi par prēmiju izmaksāšanu, pieci no kuriem parakstīti pērnā gada decembrī.

2006.gadā AT priekšsēdētājam kopumā ir piešķirtas prēmijas 14 491 latu apmērā, kas ir 34,1% no priekšsēdētāja darba samaksas.

Kā norāda VK, likuma "Par tiesu varu" 78.pants noteic, ka AT priekšsēdētāju pagaidu prombūtnes laikā pēc viņa rīkojuma aizstāj viens no vietniekiem. 2006.gadā vietnieki ir parakstījuši rīkojumus par priekšsēdētāja prēmēšanu laikā, kad AT priekšsēdētājs nav bijis prombūtnē un nav izdevis rīkojumus par viņa aizstāšanu.

Likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" 20.pants paredz, ka valsts vai pašvaldības institūcijas vadītājam ir pienākums atbilstoši savai kompetencei nepieļaut, lai šajā institūcijā strādājošās amatpersonas nonāktu interešu konflikta situācijā un šādā situācijā īstenotu valsts amatpersonas amata pilnvaras.

Revīzijā konstatēts, ka AT priekšsēdētāja vietnieki ir parakstījuši rīkojumus par priekšsēdētāja prēmēšanu, tas ir, pieņēmušu lēmumu, atrodoties situācijā, kad šī lēmuma pieņemšana vai nepieņemšana var ietekmēt viņu personīgās intereses.

Revīzijā secināts, ka AT priekšsēdētāja vietnieki ir pārsnieguši savas pilnvaras. Savukārt AT priekšsēdētājs, ļaujot saviem vietniekiem pieņemt lēmumu attiecībā uz savu prēmēšanu, ir pieļāvis situāciju, ka Augstākās tiesas priekšsēdētāja vietnieki var nonākt interešu konfliktā.

Revīzijā secināts, ka 2006.gada decembrī AT tiesneši un darbinieki saņēmuši dāvanas 14 040 latu vērtībā, tajā skaitā dāvanu kartes 11 200 latu vērtībā un 2840 latu bezskaidras naudas veidā, katram darbiniekam personīgajā kontā ieskaitot 20 latus.

2006.gadā AT atalgojumiem izlietojusi 1 774 337 latus, kas ir 68,7% no visiem AT izdevumiem, un salīdzinājumā ar 2005.gadu izdevumi atalgojumiem palielinājušies par 51,8%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!