Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pēc Rīgas domes opozīcijas deputāta Jura Juraša (JKP) iesnieguma atteicis sākt kriminālprocesu par bijušā maksātnespējas administratora Aigara Lūša iespējamiem naudas pārskaitījumiem nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) politiķiem, noskaidroja aģentūra LETA.

Bijušais KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieks, pašreizējais Rīgas domes opozīcijas deputāts Jurašs jūnija beigās pastāstīja, ka viņa rīcībā ir nokļuvusi daļa no Lūša konta izdrukām, kas liecina par pārskaitījumiem VL-TB/LNNK priekšsēdētājam Raivim Dzintaram un VL-TB/LNNK valdes loceklim Imantam Parādniekam un viņa sievai. Pamatojoties uz šo informāciju, Jurašs pieļauj, ka Dzintaram, iespējams, pārskaitīti vairāk nekā 100 000 eiro, bet Parādniekiem vairāk nekā pusmiljons eiro. Finansējuma pārskaitīšana, iespējams, notikusi vairāku gadu laikā.

Ar iesniegumu tiesībsargājošajās iestādēs vērsās ne tikai Jurašs, bet arī Dzintars. Tagad Dzintars sociālajā tīklā "Facebook" publicējis viņam KNAB izmeklētājas atsūtītu vēstuli, kurā teikts, ka nolemts atteikt sākt kriminālprocesu, jo nav noziedzīga nodarījuma sastāva.

Izmeklētāja secinājusi, ka Juraša iesniegumā minētie fakti par Dzintara un Parādnieka korumpētību balstīti uz pieņēmumu, kas izdarīts pēc sarunām ar cilvēkiem, kuri nav identificēti, šo sarunu saturs nav zināms un nav arī fiksēts, un šim pieņēmumam neesot iegūtas apstiprinošas ziņas. Tāpat neesot konstatēts, ka Parādnieks būtu saņēmis naudas summas no kādām citām personām, lai varētu segt savas parādsaistības - tam neesot pierādījumi un papildus iegūt tos neesot iespējams.

Jau ziņots, ka Juraša rīcībā esošie dokumenti liecinot, ka pārskaitījumi noformēti kā aizdevumi, taču viņš uzskata, ka notikusi kukuļošana. Tāpat Jurašs uzskata, ka pārskaitījumu organizēšanā piedalījies bijušais maksātnespējas administrators Māris Sprūds, kurš kopā ar Lūsi figurē kriminālprocesos.

Bijušais KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieks Jurašs norādīja, ka abi pieminētie politiķi regulāri aizstāvējuši šo abu bijušo administratoru intereses, piemēram, uzņēmuma "Peltes īpašumi" maksātnespējas procesā.

Jurašs iepriekš neminēja, kā viņa rīcībā nokļuvušas konta izdrukas, taču apgalvoja, ka tiesībsargājošām iestādēm būšot visas iespējas pārliecināties par informācijas patiesumu.

Personu datu aizsardzības nolūkos Jurašs dokumentus nepublicēja, jo izdrukās esot redzami arī citu fizisku personu un uzņēmumu dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!