Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nav sācis pārbaudi par demisionējušās tieslietu ministres Baibas Brokas (VL-TB/LNNK) saņemto 2004.gada aizdevumu.

KNAB nav sācis pārbaudi par Brokas saņemto 2004. gada aizdevumu, kas viņas valsts amatpersonas ienākumu deklarācijā ir uzrādīts kā parāds. "Minētā informācija nesatur ziņas par iespējamu valsts amatpersonai normatīvajos aktos noteikto ierobežojumu vai aizliegumu neievērošanu, jo valsts amatpersonām likumā nav noteikti ierobežojumi un aizliegumi veikt darījumus ar fiziskām vai juridiskām personām," pastāstīja KNAB preses pārstāve Laura Dūša.

KNAB paskaidroja, ka saskaņā ar likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" noteikto, valsts amatpersonām jānorāda parādsaistības, ja to apmērs pārsniedz 20 minimālās mēnešalgas.

Portāls "Pietiek.com" šonedēļ vēstīja, ka Broka savulaik saņēmusi 100 000 ASV dolāru (75 177 eiro) no bijušā sanatorijas "Ķemeri" privatizētāja SIA "Ominasis Latvia" konsultanta, kādreizējā Latvijas goda konsula Marokā Tofika Kavara, kurš vēlāk izsludināts Interpola meklēšanā.

To, ka šāds darījums, kas noformēts kā aizdevums, patiešām noticis, portālam apstiprinājusi arī pati Broka. Turklāt viņa nav slēpusi, ka minētais aizdevums 2004.gadā faktiski bijusi samaksa no "Ominasis Latvia" īpašniekiem par juridisko pakalpojumu sniegšanu vairākos nekustamo īpašumu darījumos. Tomēr joprojām neesot nokārtoti dokumenti, kas oficiāli atbrīvotu Broku no parādsaistībām, tāpēc arī desmit gadus pēc darījuma viņai joprojām ir jādeklarē 100 000 ASV dolāru parāds.

Jautāta, kāpēc šo gadu laikā aizvien nav pilnībā nokārtojusi savas saistības ar Kavaru, Broka paskaidrojusi, ka viņš lielākoties uzturas Marokā un Saūda Arābijā, bet Latvijā vairs neierodas, tādēļ arī neesot bijis iespējams "nokārtot papīrus".

Pēc "Pietiek.com" rīcībā esošās informācijas, Kavars pirms vairākiem gadiem izsludināts Interpola meklēšanā, kas arī varētu būt iemesls tam, kāpēc uzņēmējs vairs neierodas Latvijā. "Tāda informācija man nav pieejama, bet esmu ko tādu dzirdējusi," Kavara iespējamo atrašanos Interpola meklēšanā portālam komentējusi Broka.

Vēlāk Broka apstiprināja, ka jau no 2006.gada viņa visur ir norādījusi - aizdevums bijis par saimniecisku darījumu, kas veikts 2004.gadā. "Šis aizdevums bija brīdī, kad es veicu privātpraksi, un, lai nokārtotu dažādas saistības, es saņēmu aizdevumu," skaidroja bijusī ministre. "Es saņēmu aizdevumu kā avansu no sava darba kolēģa, ko es pēc tam atstrādāju, veicot dažādus darījumus un pakalpojumus, kurus mēs sniedzām," stāstīja Broka.

Jautāta, vai šis varētu būt iemesls, kāpēc viņai netika piešķirta pielaide darbam ar valsts noslēpumu, bijusī ministre vēlreiz atkārtoja, ka viņa nezinot iemeslu un viņai neviens to nesaka. "Mēs varam pieļaut visdažādākās spekulācijas, bet, ja es domāju kā loģisks cilvēks, - es jau no 2006.gada visur šo darījumu esmu uzrādījusi, tad kas 2014.gadā varētu būt pēkšņi mainījies, lai uz to paskatītos citādi," savu viedokli pauda Broka.

Viņa uzsvēra, ka ar Kavaru viņa ir kopā strādājusi piecus gadus un viņš bijušajai ministrei ir izpalīdzējis ļoti grūtā brīdī, bet naudu viņam esot faktiski atdevusi. Broka nevarēja komentēt tālākos šā cilvēka saimnieciskos strīdus ar viņu kopējo klientu "Ominasis Latvia".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!