Foto: DELFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir pievērsis uzmanību partijas "Vienotība" apmaksātajai apvienības "Saskaņas centrs" antireklāmai, taču pagaidām nekā nelikumīga tajā nesaskata.

KNAB preses sekretārs Andris Vitenburgs paskaidroja, ka Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma izpratnē aģitācija ir partijas vai deputāta kandidāta reklamēšana, ja tā satur aicinājumu balsot par vai pret kādu politisko partiju vai deputāta kandidātu.

KNAB norāda, ka pārbaudīs visu partiju, tai skaitā "Vienotības", priekšvēlēšanu izdevumus par reklāmas izvietošanu, vienlaikus uzsverot, ka likums priekšvēlēšanu periodā partijām neliedz veidot reklāmas kampaņas gan par, gan pret kādu politisko spēku. To pašu var darīt arī tā sauktās trešās personas, jo galvenais, ka šādās reklāmās ir jābūt norādītam tās apmaksātājam.

Jau ziņots, ka pagājušā nedēļā partija "Vienotība" vēlēšanu kampaņu medijos sākusi ar "Saskaņas centra" līdera Nila Ušakova antireklāmu - partija apmaksājusi videoklipus, kuros atgādina par "Ušakova vadītās partijas konsekvento politiku, kas vērsta uz latviešu valodas lomas samazināšanu Latvijas valstī, palielinot krievu valodas lomu".

Televīzijas kanālu un interneta apritē nonākuši divi 30 sekunžu video. Viena klipa sākumā redzama Ušakova pārteikšanās 2011.gada 8.maijā, Eiropas dienas pasākuma laikā. "Labākais, kas noticis šajā gadsimtā ar Latviju, ir tas, ka esam kopā ar vienotu Krieviju... ar vienotu Eiropas Savienību," sacīja Ušakovs.

"Varam izlikties nemanām, ka Ušakovs balsoja pret latviešu valodu, atskaitās Krievijas vēstniecībai un tiekas ar spiegiem, un neticēt [laikraksta "The Guardian"] atzinumam, ka Latvija kļūst par Krievijas biznesa, politikas un noziedzības rotaļu laukumu," vēsta video, taču tālāk frāzi "Varam vispār neinteresēties" klipā pārtrauc Ušakova aizrautīgais sauciens 9.maijā uzrunā pie Uzvaras pieminekļa sanākušajiem iedzīvotājiem: "S dņom pobedi, Rīga" ("Ar uzvaras dienu, Rīga!").

"Vienotība" klipā uzsver: "Rīga ir mūsu vienīgā galvaspilsēta. Pazaudēsim Rīgu - pazaudēsim Latviju."

Otrajā klipā tiek vēstīts, ka SC biedri ir notiesāti par mēģinājumiem gāzt valsts varu, vēlētāju uzpirkšanu, kukuļošanu, bet [vicemērs Andris] Ameriks (GKR) un kompānija Rīgā izšķērdē desmitiem miljonu. "Daži biedri jau sēž, kamēr pats Ameriks 12 gados Rīgas domē kļuvis par miljonāru un turpina valdīt," vēsta video.

SC un GKR Rīgas pašvaldības vēlēšanās startēs ar kopīgu sarakstu. Partiju apvienība cer, ka par tās piedāvājumu nobalsos vismaz puse rīdzinieku.

Saistībā ar antireklāmu Ušakovs nolēmis vērsties tiesā pret "Vienotību" par neslavas celšanu un apzināti nepatiesu faktu paušanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!