Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir pabeidzis pārbaudi par to, cik likumīgi Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas vīrs Imants Freibergs tika pie iespējas nomāt vairāk nekā pushektāru lielu zemesgabalu kāpu aizsargjoslā Dubultos, un nav konstatējis pārkāpumus nedz Freiberga, nedz Jūrmalas domes darbībās.
Kā svētdien telekompānijas LNT raidījumā "Nedēļa" atzina KNAB vadītājs Aleksejs Loskutovs, Freiberga darbībās likuma pārkāpumi nav konstatēti, jo viņam bija tiesības pretendēt uz iespējām nomāt zemesgabalu.

Arī Jūrmalas dome, piedāvājot zemesgabalu nomai, ir ievērojusi formālās likuma prasības - informācija par iespējām nomāt zemesgabalu pirms vairākiem gadiem tikusi publicēta vietējā laikrakstā, tātad teorētiski šī informācija bijusi pieejama visiem.

Loskutovs tomēr atzina, ka šis gadījums izgaismo problēmu - esošie likumi nepietiekami skaidri reglamentē valsts un pašvaldības mantas iznomāšanas kārtību. KNAB vadītājs atzīmēja, ka pēc premjera uzdevuma ir sākts darbs, lai trūkumus likumos novērstu.

KNAB vadītājs uzskata, ka valsts un pašvaldību īpašumu nomas tiesību sadalē pamatā būtu jāizmanto nomas tiesību izsoles.

Kā ziņots, aizvadītajā vasarā sabiedrībai tapa zināms, ka prezidentes vīrs ir ticis pie iespējas nomāt ekskluzīvu zemesgabalu Jūrmalā kāpu zonā. Pēc informācijas publiskošanas, "Sabiedrības par atklātību "Delna"" vērsās KNAB, lai noskaidrotu, cik likumīgi Freibergs ticis pie iespējas nomāt vairāk nekā pushektāru lielu zemesgabalu kāpu aizsargjoslā Dubultos.

Sabiedrībai aktīvi diskutējot par iespējamo darījumu un pienākot termiņam, līdz kuram prezidentes vīram bija jāizšķiras par nomas līguma slēgšanu ar pašvaldību, Freibergs atteicās no iespējas nomāt minēto zemi.

Kā aģentūrai LETA iepriekš skaidroja Valsts prezidentes preses sekretāre Aiva Rozenberga, prezidentes ģimene šādu lēmumu pieņēma, jo nebija saņemts KNAB atzinums. Prezidente vēlējusies, lai zemes iznomāšana notiktu likumīgi un neviena likuma norma netiktu apieta, un nevienam nebūtu nekādu šaubu par zemes iznomāšanas likumību.

Arī Freibergs aģentūrai LETA tad skaidroja, ka šādu lēmums pieņēmis, jo sabiedrībā "sētas šaubas par šī zemes nomas līguma likumību" un KNAB līdz dienai, kad bija pēdējais termiņš nomas līguma noslēgšanai, nebija sniedzis atzinumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!