Foto: stock.xchng
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nav saskatījis pārkāpumus eksāmenu sastādītāju rīcībā, vidusskolas angļu valodas eksāmenā izmantojot konkrētas viskija markas aprakstu, portālam "Delfi" apliecināja biroja pārstāvis Andris Vitenburgs. Ar šādu sūdzību birojā iepriekš vērsās Latvijas Ārstu biedrība (LĀB).

Pēc iepazīšanās ar LĀB vēstules saturu KNAB konstatējis, ka tajā norādītā informācija neliecina par to, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) vai tās padotībā esošo iestāžu amatpersonas, izmantojot dienesta stāvokli, ir guvušas nepelnītu labumu sev, citām fiziskām vai juridiskām personām. Nav pierādījumu, ka amatpersonas pārkāpušas likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" prasības vai izdarījušas krimināli sodāmu pārkāpumu.

KNAB secinājis, ka iesniegums nesatur tādas ziņas, kuras varētu būt par pamatu pārbaudes uzsākšanai par valsts amatpersonu iespējamo iesaisti koruptīvās darbībās vai tām normatīvajos aktos noteikto ierobežojumu un aizliegumu pārkāpšanu, informē Vitenburgs.

Vienlaikus KNAB atgādina, ka valsts amatpersonām savā darbībā jāievēro attiecīgajā jomā apstiprinātie ētikas kodeksi, lai neradītu šaubas par savas darbības objektivitāti un neitralitāti.

Jau vēstīts, ka LĀB vērsies KNAB ar lūgumu izvērtēt IZM ierēdņu rīcību, vidusskolas angļu valodas eksāmenā izmantojot konkrētas viskija markas aprakstu. "Tas ir konkrēts korupcijas gadījums, un mēs par to sniegsim speciālu jautājumu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā," iepriekš sacīja LĀB prezidents Pēteris Apinis. Tam piekrita arī Veselības ministrija (VM), nosodot ministriju par alkohola popularizēšanu.

VM norādīja, šogad 12.klašu angļu valodas eksāmena klausāmajā daļā bija iekļauts plašs informatīvs materiāls par viskija "Tullamore" kompānijas dibināšanu un vēsturi. Ministrija pauda, ka tā uzskatāma par atkarību veicinošu vielu lietošanas tēmu iekļaušanu izglītības iestāžu eksāmenu programmās un tas nav pieļaujami.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!