Šā gada vasarā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) reāli darbu pilnā apjomā uzsākt nevarēs, otrdien žurnālistiem pēc Saeimas komisiju sēdes atzina Noziedzības un korupcijas novēršanas padomes (NKNP) sekretariāta vadītājs Rūdolfs Kalniņš.
Savu nostāju viņš pamato ar faktu, ka budžetā nav iedalīti līdzekļi - Ls 1,5 miljoni, kas nepieciešami, lai birojs varētu strādāt "ar pilnu jaudu". Pašlaik biroja izveidei atvēlēti Ls 370 000, kas ļauj izveidot biroju un pieņemt darbā apmēram 25 cilvēkus no plānotajiem 100 darbiniekiem.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldību lietu komisijas un Juridiskās komisijas apvienotajā sēdē šodien tika nolemts, ka KNAB likuma pārejas noteikumos tiks norādīts konkrēts datums - šā gada 1.augusts, kad KNAB jāsāk pildīt visas likumā paredzētās funkcijas.

Savukārt likums stāsies spēkā 1.maijā, kā to bija paredzējusi arī valdība, bet līdz 1.jūlijam būs jāveic organizatoriskie pasākumi biroja darba uzsākšanai, tostarp jāizvēlas KNAB vadītājs.

Kalniņš arī žurnālistiem skaidroja, ka NKNP prasītais ziņojums par veiktajiem priekšdarbiem KNAB darbības uzsākšanai būs ļoti īss, jo būtībā Tieslietu ministra (TM) pašlaik neko pasākt nevar, - tā nezina, vai būs KNAB pārraugošā institūcija. Ja tiks atstāts pašreizējais variants, ka KNAB pārrauga Ministru kabinets (MK), tad arī MK šie visi priekšdarbi ir jāveic vai jādeleģē šīs funkcijas citai iestādei.

Turklāt KNAB darba uzsākšanai paredzētā nauda - Ls 370 000 būs pieejami tikai pēc 1.maija, kad spēkā stāsies KNAB likums. Kalniņš atzina, - ja likumā nebūtu iekļauts konkrēts spēkā stāšanās datums - 1.maijs, šādas problēmas nerastos, jo tad pārejas noteikumos varētu precizēt, kad birojs sāk darbu, kad tas pārņem visas tam likumā paredzētās funkcijas no citām iestādēm utt.

NKNP sekretariāta vadītājs ir pārliecināts, ka divu mēnešu laikā, tas ir - no 1maija līdz 1.jūnijam - nav reāli iecelt KNAB direktoru, jo būs jāizsludina atklāts konkurss, kandidāts jāapstiprina MK un par to jānobalso Saeimai. Saeimas deputāts Dzintars Rasnačs gan apvienotajā komisiju sēdē izteicās, ka vasaras brīvdienu tuvošanās jūnijā liks deputātiem sasparoties un īsā laikā izlemt par KNAB direktora apstiprināšanu amatā.

Kalniņš uzskata, ka reāli pilnu darba apjomu KNAB varēs veikt tikai no nākamā gada 1.janvāra, ja, protams, budžetā tiks iekļauti nepieciešamie līdzekļi. Kalniņš uzskata, ka nav problēmu jau pēc dažiem mēnešiem KNAB uzsākt, piemēram, politisko partiju finansu deklarāciju pārbaudi, taču reāls monitorings nenotiks, jo tam nebūs resursu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!