Trešdien Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) padome nespēja pat vienoties darba kārtības jautājumiem. Vienīgo izskatāmo jautājumu bija iesniedzis KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis, bet lielākā daļa padomes locekļu bija pret tā izskatīšanu un sēde beidzās bez jebkādiem lēmumiem.

Kā pastāstīja KNAB preses pārstāve Ieva Karlsberga, trešdien izskatāmo jautājumu bija formulējis padomes vadītājs Vilnītis. Viņš bija uzdevis nodaļu vadītājiem iesniegt priekšlikumus par funkciju realizāciju konceptuāli atbalstītajā KNAB struktūras modelī. Priekšlikumi bija iesniegti, bet padomes locekļi neatbalstīja šī jautājuma izskatīšanu.

Lielākā daļa padomes locekļu vēlējās skatīt KNAB struktūras modeli un shēmu pēc būtības saskaņā ar starpinstitūciju komisijas atbalstīto variantu.

Tika nolemts, ka padomes locekļi rosinās no jauna sasaukt padomes sēdi un iesniegs savus priekšlikumus darba kārtības jautājumiem.

KNAB padomē bez tās vadītāja Vilnīša darbojas abi viņa vietnieki - Juta Strīķe un Alvis Vilks, kā arī KNAB nodaļu vadītāji.

Jau ziņots, ka trešdien viņas KNAB amatpersonas iesniegušas ziņojumu ģenerālprokuroram Ērikas Kalnmeieram un Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim ("Vienotība"), informējot par aptuveni 70 faktiem, kuri norādot uz prettiesisku rīcību, ko veicis KNAB priekšnieks Vilnītis.

Vēstuli ir parakstījuši Vilnīša abi vietnieki - Strīķe un Vilks, ka arī septiņi biroja nodaļu vadītāji, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Prokuratūrā apliecināja, ka pēcpusdienā kancelejā šī vēstule ir saņemta, bet par tās tālāko virzību vēl nav izlemts. Savukārt premjera preses sekretāre Līga Krapāne teica, ka līdz Dombrovskim ziņojums vēl nav nonācis.

Vilks un Strīķe esot apkopojuši aptuveni 70 dažādus faktus, kas liecina par Vilnīša iespējamo prettiesisko rīcību. Strīķe otrdien pēc Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Korupcijas novēršanas apakškomisijas sēdes žurnālistiem sacīja, ka viņa rēķinās ar to, ka visi šie fakti tiks pārbaudīti. Lai nerastos šaubas par šo faktu ticamību, KNAB amatpersonas šajā ziņojumā tos ir pamatojušas un juridiski precīzi noformējušas. Strīķe atzina, ka tie gan nebūs paziņojumi par noziedzīgu darbību, bet ziņojums par Vilnīša prettiesisku rīcību. Strīķe apliecināja, ka ik dienas viņiem nākoties pārvarēt šķēršļus, lai varētu turpināt strādāt.

Tikmēr Vilnītis sarunā ar žurnālistiem bija visai atturīgs, norādot, ka viņš apakškomisijai ir ziņojis par to, kas viņam jautāts, un turpinot darīt visu saskaņā ar normatīvo aktu regulējumu un Ministru prezidenta rezolūciju.

Vilnītis vēlreiz aicināja žurnālistus pārliecināties, vai patiešām visi tie darbinieki, kuri iepriekš parakstījušies vēstulēs, kas vērstas pret viņu, ir parakstījušies labprātīgi. Viņš apliecināja, ka biroja iekšienē lielākā daļa darbinieku veic savus pienākumus. Vilnītis aicināja "attiecīgās biroja amatpersonas beidzot sākt strādāt un beigt nodarboties ar demagoģiju".

Apakškomisijas sēde otrdien notika aiz slēgtām durvīm, taču no sēdes telpas bija dzirdamas ļoti emocionālas sarunas. Komisijas sēde ilga gandrīz divas stundas.

Pēc tās beigām apakškomisijas priekšsēdētājs Aleksejs Loskutovs ("Vienotība") žurnālistiem sacīja, ka komisijas deputāti nav guvuši pārliecību, ka Vilnīša virzītās reformas būtu vērstas uz KNAB labāku rezultātu sasniegšanu. Komisijas deputāti sapratuši, ka situācija, kas izveidojusies birojā, nav izveidojusies kādu personu ambīciju dēļ, bet tās galvenais iemesls ir tieši strukturālās izmaiņas.

Vilnītis komisijas deputātiem neesot varējis paskaidrot savu iesniegto reformu plānu, viņš nevarējis atbildēt uz deputātu jautājumiem, kā pats redz šīs strukturālās izmaiņas. Loskutovs apliecināja, ka apakškomisija turpinās sekot notikumiem un vēlreiz aicinās Vilnīti informēt deputātus par plānotajām izmaiņām.

"Varu droši apgalvot, ka Vilnīša piedāvātais reformu variants nav KNAB labā, nav skaidrs, kas tiks likts izjaukto struktūru vietā," sacīja Loskutovs.

Tāpat komisijas deputāti sapratuši, ka Vilnītim jāpilnveido iekšējā komunikācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!